Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija i jača nego ikad, evo i zašto - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija i jača nego ikad, evo i zašto

Njemačka bi iz krize mogla izaći moćnija i jača nego ikad, evo i zašto

ANALIZA – Investitori na globalnim tržištima trenutno pokušavaju odgovoriti na dva pitanja: kako i kada će se zaustaviti ekonomski zastoj i kako će se svijet promijeniti kad se gospodarstva ponovno otvore?

Odgovor na posljednje pitanje vjerojatno uključuje lokaliziranje lanaca opskrbe i usvajanje zakona koji nastoji smanjiti moralni rizik u tvrtkama, što bi moglo rezultirati potencijalnim zakonskim ograničenjima kupnje vlastitih dionica itd.

Zbog negativnih učinaka pandemije Covid-19, Njemačka će osnovati krizni fond vrijedan 500 milijardi eura za financiranje ključnih industrija. Ovaj korak možda ide ruku pod ruku sa željom Njemačke da više lokalizira lance opskrbe iz Kine u EU, dodatno poboljšavajući njemački politički utjecaj, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Slično tome, i SAD mogu to učiniti, što znači da sa završetkom krize možemo očekivati uspostavljanje lokalizacije opskrbnih lanaca u određenim industrijama u kojima se mogu uspostaviti tri ili četiri globalna centra.

Što se tiče postupnog otvaranja, posljednjih dana nude se znakovi da je širenje virusa pod nadzorom, posebno u dijelovima Europe. Ipak, vjerojatno smo još uvijek nekoliko tjedana udaljeni od ukidanja ograničenja. Međutim, pitanje kada će se ograničenja početi uklanjati u mnogočemu je manje važno od pitanja kako će se ograničenja na kraju ukloniti.

Prednost će se dati prevenciji drugog vala virusa koji bi mogao dotući zdravstvene sustave. Jedan od načina je otvaranje prema regijama, prema lokalnim stopama zaraze, a drugi pristup bi bio otvaranje postupno u različitim sektorima gospodarstva. U početku su to glavni sektori ekonomije u kojima je ljudski kontakt više ograničen.

U ovom bi se modelu prva otvorila proizvodnja, građevinarstvo i logistika. Potonji bi bili restorani, turizam i škole, a međunarodna putovanja za većinu bi ostala onemogućena do daljnjeg.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *