Evo kolika se recesija očekuje u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo kolika se recesija očekuje u Njemačkoj

Evo kolika se recesija očekuje u Njemačkoj

NJEMAČKA vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a od 6,3 posto, priopćio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

„Posljedice korona krize uzrokuju drastičnu recesiju našeg gospodarstva nakon deset godina uzastopnog rasta“, rekao je ministar gospodarstva Altmaier prilikom predstavljanja proljetne gospodarske procjene njemačke vlade.

On istodobno očekuje i polagani oporavak gospodarstva nakon početnog šoka.

Najveći pad u drugom kvartalu, potom oporavak

„Najsnažniji pad gospodarskog učinka očekujemo za drugi kvartal ove godine. Nakon toga bi se gospodarstvo polako trebalo oporavljati“, rekao je Altmaier (Kršćansko-demokratska unija, CDU), koji je dodao kako je Njemačka pred „velikim izazovima“.

Za sljedeću godinu Altmaier očekuje oporavak gospodarstva i porast BDP-a za 5,2 posto. Njemačka vlada, kako je rekao, potpuni oporavak gospodarstva očekuje početkom 2022.

„Početkom 2022. bi se gospodarstvo trebalo vratiti na razinu od prije krize“, rekao je Altmaier.

Gubitak pola milijuna radnih mjesta

On se osvrnuo na program njemačke vlade za pomoć gospodarstvu, koji je donesen kratko nakon uvođenja mjera borbe protiv korona krize.

„Kako bismo gospodarske posljedice zadržali na najmanjoj mogućoj razini, donijeli smo financijski zaštitni program u visini od bilijun eura. Naš cilj je sačuvati gospodarsku osnovu kako bismo omogućili brz oporavak nakon krize“, rekao je Altmaier.

Zbog krize koja najviše pogađa uslužne djelatnosti Altmaier računa s gubitkom preko pola milijuna radnih mjesta i porastom nezaposlenosti na 5,8 posto.

Vlada sprema dodatnu pomoć najpogođenijima

Vlada priprema i dodatnu financijsku pomoć za radnike koji su pogođeni mjerama skraćenog radnog vremena. Tako bi oni, bez obzira na obujam posla, zadržali 80 posto posljednje bruto plaće.

Altmaier je najavio i dodatnu pomoć za branše koje su direktno pogođene krizom.

„Za posebno pogođene sektore poput sajmova, kulture, velikih manifestacija i ugostiteljstva potrebne su dodatne odgovarajuće mjere“, rekao je Altmaier.

On je nagovijestio da bi krajem svibnja moglo uslijediti i postupno otvaranje ugostiteljskih objekata i smanjenje restrikcija glede socijalnih kontakata.

„Ako uspijemo održati uspjehe u borbi protiv pandemije, tada imamo i perspektivu nade za ponovno pokretanje gospodarstva“, rekao je Altmaier.

Izvor Index

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *