SUPER VIJEST ZA RODITELJE: Evo kad se djeca vraćaju u vrtiće po pokrajinama Njemacke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / SUPER VIJEST ZA RODITELJE: Evo kad se djeca vraćaju u vrtiće po pokrajinama Njemacke

SUPER VIJEST ZA RODITELJE: Evo kad se djeca vraćaju u vrtiće po pokrajinama Njemacke

Nakon što je prošli tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel donijela odluku o postupnom ukidanju dijela restrikcija uvedenih u borbi protiv epidemije koronavirusa, a odluku o brzini i obimu ukidanja prepustila na volju samim saveznim državama, život se polako vraća u normalu.

Osim restorana, trgovina i škola, i vrtići bi se trebali postupno ponovno otvarati. Neke su savezne države već predstavile detaljne upute ponovnog otvaranja vrtića.

U nastavku pogledajte kakvi su planovi i propisi u vašoj saveznoj državi, a koje donosi njemački RTL.de.

Baden-Württemberg

Vrtići se otvaraju sa skraćenim radim vremenom od 18. svibnja. U dogovoru s odgajateljima, u vrtić bi trebalo krenuti 50 posto djece.

Bavarska

Vrtići su za jedan dio djece otvoreni od 6. svibnja. Od 11. svibnja bi se trebale otvoriti ustanove koje skrbe o djeci s posebnim potrebama ili posebnim obrazovnim potrebama.

Berlin

Vrtići se otvaraju od 14. svibnja za djecu koja ove godine polaze u prvi razred osnovne škole, te njihovu braću i sestre. Ustanove za djecu s posebnim potrebama će se otvarati postupno i primati manje grupe u različito vrijeme.

Brandenburg

Vrtići i jaslice se otvaraju od 18. svibnja. Dnevni centri mogu broj djece povećati na 10 po grupi. Normalizacija vrtića planirana je do ljeta. Od 09. svibnja je dopušteno i da jedna osoba iz susjedstva brine o djeci drugih, odnosno svojih susjeda.

Bremen

Vrtići su otvoreni samo za djecu koja nemaju kome ostati na skrb. Bremen ovu mjeru provodi već od 20. travnja.

Hamburg

Vrtići otvaraju od 18. svibnja. Najprije kreću djeca koja imaju pet i šest godina. Od 8. lipnja kreću djeca s četiri godine. Krajem lipnja trogodišnjaci, i u posljednjoj fazi djeca koja idu u jaslice.

Hessen

Ponovno otvaranje vrtića planirano je za 2. lipanj. Kako bi se olakšalo obiteljima, vlasti su predložile da se dvije obitelji dogovore i izmjenjuju u skrbi za djecu.

Mecklenburg-Vorpommern

Od 11. svibnja u vrtiće kreću manja djeca. Od 18. svibnja djeca predškolske dobi. U svakoj grupi može biti 10, najviše 15 djece. U vrtiću mogu ostati samo tri i pol sata dnevno. Redovno pohađanje vrtića bi trebalo početi od 25. svibnja za svu djecu.

Donja Saska

Privatno čuvanje djece moguće je već od 6. svibnja. Od 18. svibnja u vrtić bi trebalo krenuti oko 40 posto vrtićke djece. Od 8. lipnja krenut će oko 50 posto djece u vrtić. Od 1. kolovoza nastavlja se redovni rad u vrtićima.

Sjeverna Rajna-Vestfalija

Vrtići bi trebali početi s radom od 14. svibnja. Najprije će krenuti predškolska djeca ili djeca koja imaju probleme s njemačkim jezikom. Nakon njih idu djeca iz obitelji koje su korisnice socijalne pomoć (Hartz-IV), pa djeca s invaliditetom. S redovitim radom vrtići bi trebali početi 10. lipnja.

Rheinland-Pfalz

Planira se postupno otvaranje vrtića.  U vrtić su već krenula djeca čija oba roditelja moraju raditi. RTL ne navodi od kojeg točno datuma počinje postupno otvaranje vrtića za svu djecu.

Saarland

Od 26. travnja vrtić pohađaju djeca o kojoj nema tko brinuti, odnosno čiji roditelji rade. Očekuje se plan postupnog otvaranja vrtića.

Sachsen

Od 18. svibnja trebali bi se otvoriti dječji vrtići za svu djecu no samo nekoliko sati po danu. Grupe djece moraju biti strogo odvojene jedne od drugih. Djeca koja imaju bilo kakve simptome bolesti ne smiju dolaziti u vrtić.

Sachsen-Anhalt

Još nema konkretnog plana. Od 20. travnja vrtiće pohađaju djeca kojima rade oba roditelja.

Schleswig-Holstein

Od 18. svibnja djeca kreću u vrtić po grupama do deset djece.  Od 1. lipnja u vrtić kreće oko 55 posto djece.

Thüringen

Od 18. svibnja kreću predškolska djeca i njihova braća i sestre. Od 16. lipnja svako djete ima mogućnost pohađanja vrtića uz određene mjere opreza.

Izvor: Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Mašinovođe u Njemačkoj postigle dogovor s Deutsche Bahnom nakon višemjesečnih štrajkova

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” saopćio je danas da je postignut dogovor o platama sa kompanijom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *