Ovdje više nemamo šta tražiti! “Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje!” - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Ovdje više nemamo šta tražiti! “Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje!”

Ovdje više nemamo šta tražiti! “Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje!”

Odluku kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) da na 10 dana obustave proizvodnju komentirali su predstavnici sindikata ove kompanije. Oni su prije toga odbili prijedlog Uprave kompanije za smanjenja plata veći od 1.200 Km ili da se dio radnika pošalje na posao.

U ArcelorMittal-u Zenica su „nabavili 1.000 koverata“, što prema predsjedniku Sindikata AMZ-a Zuhdiji Kapetanoviću znači da će toliko radnika biti poslano na privremeno čekanje posla

U saoštenju za javnost ArcelorMittal Zenica navodi da zbog “velikog pada potražnje uzrokovanog ekonomskom krizom“, od jučer je na 10 dana obustavljena proizvodnja.

– “Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža”.

“Od početka ove krize obavještavali smo Sindikat AMZ-a o svim poslovnim izazovima i našim aktivnostima na prevazilaženju istih, računajući na njihovo razumijevanje i podršku. U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog” – piše u saopštenju za javnost AMZ-a.

S druge strane predstavnici sindikata ne odobravaju ovaj potez i ne misle da je bio nužan, te naglašavaju da su tokom pandemije cijelo vrijeme radili, rizikujući svoje ali i živote svojih porodica.

“Umjesto naknade za sav trud koji su ulagali i borili se da nam koronavirus ne uđe u kompaniju, radnici su kao nagradu dobili da se šalju na čekanje ili, čak, da im se smanjuje plaća”.

Za vrijeme čekanja radnici će dobijati 55 posto neto plaće u Federaciji BiH.

Kako Kapetanović navodi, kompanija zapošljava 2.348 radnika i ističe da su “neki su radnici na godišnjem, oko 500 radnika od početka pandemije radi od kuće”. On smatra da će na čekanje posla biti upućeno preko 1.600 ljudi jer za održavanje sadašnje proizvodnje potrebno je oko 700 radnika.

On smatra da je pravi razlog obustave proizvodnje i slanje radnika na čekanje “korona zakon” jer će kompanija ostvariti subvenciju plata za radnike. On naglašava da su se subvencije mogle ostvariti i bez ovog poteza, obustave proizvodnje i slanje radnika na čekanje.

“Ako se usvoje izmjene zakona i u Parlamentu Federacije BiH, radnicima bih poručio: Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje”!

“Ovdje više nemamo šta tražiti! Ili budite spremni da budete robovi ovakvih poslodavaca”– poručio je Kapetanović.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Bosne i Hercegovine rekao je da ova organizacija daje punu podršku radnicima i sindikatu AMZ-a.

“Na ovaj se način želi staviti pritisak na Sindikat AMZ-a, da odustanu od svojih zahtjeva za povećanjem plaća i prava radnika”– istakao je Šatorović te je dodao da se “unosi sumnja među radnike u aktvnosti Sindikata AMZ-a”.

I Kantonalni odbor Sindiakta metalaca Zeničko-dobojskog kantona pružio je podršku Sindikatu AMZ-a.

“Naše su članice svjesne da, ako ovo prođe u AMZ-u, kao našoj najjačoj organizaciji, da drugi, manji nemaju šta tražiti”– rekao je Kenan Mujkanović, predsjednik tog sindikata, te rekao da su poduzeli sve pravne radnje da zaštite prava radnika.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *