Upozorenje na putovanja u Njemačkoj ostaju na snazi do kraja augusta za 160 država. Problemi za Srbiju, BiH i druge Zemlje? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Upozorenje na putovanja u Njemačkoj ostaju na snazi do kraja augusta za 160 država. Problemi za Srbiju, BiH i druge Zemlje?

Upozorenje na putovanja u Njemačkoj ostaju na snazi do kraja augusta za 160 država. Problemi za Srbiju, BiH i druge Zemlje?

Vlada je prošle sedmice odlučila da ukine upozorenje na putovanje 15. juna za 31 evropsku državu. Za više od 160 preostalih država svijeta, to još uvijek ostaje – uključujući i treću najpopularniju destinaciju za odmor Nijemaca.

Savezna vlada planira proširiti upozorenje na putovanja za više od 160 zemalja izvan Evropske unije do 31. augusta. Međutim, prema dpa, treba napraviti izuzeće za pojedine zemlje koje ispunjavaju određene kriterije. Federalni kabinet namjerava donijeti odgovarajuću odluku ove srijede.

Ministar vanjskih poslova SPD-a Heiko Maas izdao je 17. marta putno upozorenje za svih oko 200 država svijeta nakon izbijanja pandemije korone – korak bez presedana. Do ovog trenutka, samo u slučaju opasnosti po život, na primjer u ratnim zonama, postojala su upozorenja protiv putovanja.

Takođe zabrana putovanja za Tursku
Prošle sedmice je savezni kabinet odlučio 15. juna ukinuti upozorenje za putovanja za 31 evropsku državu. Tu spadaju 26 zemalja partnera Njemačke u Evropskoj uniji, Velika Britanija koja je tek izašla iz EU, te četiri zemlje šengenskog prostora koje nisu podložne graničnoj kontroli koje nisu članice EU: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Za 29 zemalja otkaz će se dogoditi 15. juna, za Španiju i Norvešku kasnije, jer u te dvije države još uvijek vrijede ograničenja ulaska.

Za ostale više od 160 zemalja upozorenje za putovanje isprva bi trebalo produžiti do 31. augusta. Istovremeno treba omogućiti izuzeće. Za to bi trebalo postaviti kriterije. Potrebno je uzeti u obzir razvoj broja infekcija, performanse zdravstvenih sistema, ispitne kapacitete, higijenska pravila i ograničenja ulaska.

Zemlje izvan Europske unije uključuju i glavne turističke destinacije, prije svega Tursku kao treće najpopularnije odredište za Nijemce.

Izvor: ntv.de, agr / dpa/ infocus

Loading

O urednik

Također pogledajte

star covjek zabrinut

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Kako doći do njemačke penzije? Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *