Pandemija usporila odlazak naših radnika u Njemačku. OVI RADNICI IMAJU NAJVEĆU ŠANSU ZA POSAO U NJEMACKOJ - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Pandemija usporila odlazak naših radnika u Njemačku. OVI RADNICI IMAJU NAJVEĆU ŠANSU ZA POSAO U NJEMACKOJ

Pandemija usporila odlazak naših radnika u Njemačku. OVI RADNICI IMAJU NAJVEĆU ŠANSU ZA POSAO U NJEMACKOJ

Građani Srpske i BiH, koji su iz Njemačke morali da se vrate nakon širenja korona virusa i proglašenja pandemije, kao ozebao sunce čekaju kada će moći da se vrate u ovu državu.

Nestrpljivi su i svi oni koji su u postupak odlaska ušli prije ove situacije, jer je korona i njima na određeno vrijeme pomrsila račun da se dočepaju posla u ovoj državi.

Međutim, kako objašnjavaju u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju, odlazak u Njemačku trenutno je značajno usporen, prije svega zbog pada ekonomske aktivnosti, koju je prouzrokovala pandemija korona virusa.

I ovoj državi najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, te sektor transporta i prevoza, u kojima još sabiraju štetu i oporavljaju se od udarca koji im je zadala pandemija.

U ovom momentu jedino je ubrzan proces odlaska medicinskih radnika, što, pored sreće za sve one koji će otići, znači da bi RS i BiH uskoro mogle da se suoče s ogromnim nedostatkom medicinskih radnika.

Pored sektora zdravstva, i sektori građevinarstva, transporta i IT usluga u Njemačkoj rade potpuno normalno, tako da će i ubuduće biti velika potražnja za našim kvalifikovanim radnicima iz ovih oblasti.

Svi oni čekaju da Ambasada Njemačke u Sarajevu počne da radi, pa da se vrate na posao i koliko-toliko saniraju gubitke koje su napravili dok su ovdje bili bez posla ili radeći na crno nešto sitno zaradili.

U specijalizovanoj agenciji „VBM Agentur“ iz Minhena, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju, kao i nostrifikacijom diploma, objašnjavaju da je kriza izazvana pandemijom korona virusa u njemačkoj privredi, prije svega, pogodila strane radnike koji su se proteklih mjeseci zadesili u ovoj državi.

– Svakako da je među njima veliki broj građana s prostora BiH, Srbije, i drugih zemalja Zapadnog Balkana. U Njemačku je, naime, unazad deceniju i po, iz BiH otišlo najmanje 750.000 radnika. Mnogi naši ljudi su dobili otkaze, pa su morali da se vrate u BiH. To su uglavnom naši građani koji su u Njemačku stigli nedavno i koji nisu došli porodično. Nakon otkaza, nisu imali od čega da plaćaju stan i hranu i bilo je sasvim logično da se vrate svojim kućama. Među njima, naravno, ima dosta i onih koji su boravili turistički i radili na crno u ovoj državi. Ponovni odlazak naših građana, koji su već bili u Njemačkoj, biće postepen i u skladu s ponovnim aktiviranjem privrednih aktivnosti u ovoj državi – kaže za Srpskainfo Vlastimir Vidić iz „VBM Agentur“.

Prema njegovim riječima, sudbina naših građana je, u svakom slučaju, mnogo neizvjesnija nego prije pojave pandemije.

Prema njegovim riječima, sudbina naših građana je, u svakom slučaju, mnogo neizvjesnija nego prije pojave pandemije.

– Njemačka ambasada u Sarajevu još nije pokrenula svoje aktivnosti, dok prioritet u postupku sticanja vize imaju medicinski radnici. Druga prepreka je stupanje na snagu novog useljeničkog zakona u Njemačkoj, od 1. marta ove godine, koji u znatnoj mjeri, barem u ovom početnom periodu primjene, usporava dobijanje vize, zbog obaveznog procesa nostrifikacije diploma, koji traje od dva do pet mjeseci – ističe Vidić.

Objašnjava da za naše građane koji imaju oficijelnu boravišnu i radnu vizu, bez obzira na koji vremenski period, uošte nije problem da ponovo dođu i uđu u Njemačku.

– Međutim, i za njih je prepreka znatno smanjena privredna aktivnost, jer mnoge firme još nisu pokrenule posao u punom obimu, a dobar dio još uopšte ne radi – kaže Vidić.

Marinko S. iz Banjaluke, koji je, do epidemije, kao moler u Njemačkoj radio godinu i nešto, kaže da ne može dočekati da se vrati na posao.

– Podnio sam zahtjev, ali ambasada još nije počela s izdavanjem viza. U međuvremenu sam ovdje radio nešto na crno, ali sve je to nedovoljno za pristojan život – kaže sagovornik Srpskainfo.

Procesi

Za građane RS i BiH, uopšteno gledajući, biće manje posla, i to će trajati paralelno s procesom pokretanja i vraćanja svih privrednih aktivnosti u Njemačkoj na raniji nivo.

– Međutim, u  pojedinim oblastima, kao što je medicina, odvijaće se suprotan proces. Naši građani koji ispunjavaju uslove, i dalje će moći nesmetano, čak i ubrzano da odlaze da rade i žive u Njemačkoj, jer je strah od mogućeg jesenjeg povratka epidemije, kao i inače nedovoljnog broja radne snage u sektoru medicine u ovoj državi, uslovio da će BiH i Srbija, nažalost, i dalje ubrzano ostajati bez medicinskog kadra – ističe Vidić.

Dodaje da se agenciji „VBM Agentur“ građani i dalje javljaju.

– Može se reći da popuštanjem mjera njihovo interesovanje raste. Svakako da postoji i manji broj onih koji će odlučiti da više ne pokušavaju ili da uopšte ne pokušaju napustiti svoju zemlju. S druge strane, ova kriza je pokazala i svu ranjivost domaćeg sistema zaštite i u medicinskom smislu, ali i u privrednom smislu. Svaka aljkavost, propust, korupcija u nabavci medicinske opreme, kašnjenje sa isplatom socijalnog paketa privredi i zaposlenim, uticaće da će građani biti još čvršći u odluci da napuste BiH i pokušaju da dođu do posla u Njemačkoj – poručuje Vidić.

Izvor: srpskainfo.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *