Evo liste zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH i Srbiju! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo liste zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH i Srbiju!

Evo liste zemalja čiji će građani moći u EU nakon 1. jula, zeleno svjetlo za BiH i Srbiju!

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Euronewsa restrikcije će biti ukinute za Bosnu i Hercegovinu.

Postoje dvije liste, jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji će dobiti negativan odgovor. Popis je već pokrenuo kontroverze nakon što su neki izvori otkrili da su SAD, zemlja koja je najteže pogođena s više od 2,4 miliona zaraženih, na listi onih kojima će ulazak biti dopušten. Ipak, popis je fluidan i po posljednjim podacima SAD neće biti na “zelenoj” listi.

U četvrtak europski dužnosnici nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice unije, a razgovori će biti nastavljeni u petak.

Euronews je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene europske granice i na njemu se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Popis potvrđuje ranije objavljene navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

Prema Euronewsu osim za našu zemlju granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, Crnu Goru, Andoru, Srbiju, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvakjanu, Paragvaj, Venecuelu, Nikaragvu, Kosta Riku, Kanadu, Angolu, Tunis, Nammibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etijopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Diplomatski izvori isto tako govore da postoji neslaganje između zemalja u pogledu kriterija koji se trebaju koristiti za ovu odluku, a neki tvrde da podaci o stopama COVID-a nisu pouzdani.

Oni traže da ECDC, agencija EU za prevenciju bolesti, objavi više detalja, rekli su izvori i dodali da će popisi biti revidiran svako dvije sedmice.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

star covjek zabrinut

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Kako doći do njemačke penzije? Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *