Evo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Evo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH

Evo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH

Jedna od zemalja s kojom Bosna i Hercegovina ima najfrekventniji saobraćaj je Austrija, a za pojašnjenje brojnih nedoumica o restrikcijama prilikom prelaska granice obratili smo se njihovom diplomatskom predstavništvu u našoj zemlji.

Kako su za Klix.ba pojasnili iz Austrijske ambasade u Sarajevu, ulazak u Austriju regulisan je uredbom savezne vlade, a ona privremeno važi do 30. septembra 2020. godine.

“U principu je ovom uredbom definisano da sve osobe, neovisno o njihovom državljanstvu, moraju posjedovati ljekarsko uvjerenje i negativan test na SARS-COVID-2 (koji ne smiju biti stariji od četiri dana u trenutku ulaska u državu) ili moraju započeti kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, osim ukoliko su u posljednjih 14 dana prije ulaska u Austriju boravili samo u zemljama koje su navedene na posebnoj listi. Za direktne letove za Austriju iz zemalja izvan Šengenskog prostora trenutno važe posebna pravila i veoma često je neophodno pojedinačno i posebno ispitati tačne okolnosti putovanja”, navode oni.

Ulazak austrijskih državljana u Bosnu i Hercegovinu regulisan je odlukom Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca, koje je donijelo zabranu ulaska za sve strane državljane (osim za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore). Austrijanci u skladu s tim ne smiju ući u Bosnu i Hercegovinu.

Postoje sljedeće iznimke:

– Vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu, osobe u tranzitu bez zaustavljanja, piloti i posada aviona, osobe sa stalnim boravkom u Bosni i Hercegovini, zdravstveni radnici, službe i timovi Civilne zaštite, uposlenici međunarodnih organizacija i pripadnici EUFOR-a, diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano u Bosni i Hercegovini i osobe s posebnom dozvolom za ulazak u Bosnu i Hercegovinu izdatom od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

– Državljani Bosne i Hercegovine s dvojnim državljanstvom mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s ličnom kartom izdatom od nadležne institucije.

– Austrijski državljani koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze radi prisustva ukopu članova uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) mogu boraviti u Bosni i Hercegovini najviše 72 sata od trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Osobe moraju posjedovati dokaz o smrti i srodstvu s umrlom osobom.

– Austrijski državljani mogu iz poslovnih razloga i radi posjete firmi u Bosni i Hercegovini ući u zemlju, pod uslovom da posjeduju negativan test na SARS-CoV-2 (test ne smije biti stariji od 48 sati u trenutku ulaska) i pismeni poziv izdat od firme koju posjećuje.

– Bračni partneri i djeca državljana Bosne i Hercegovine smiju ući u Bosnu i Hercegovinu i ako ne posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Za povratak Austrijanaca iz Bosne i Hercegovinu u Austriju važi sljedeće:

– Moguće je izbjeći karantin nakon povratka u Austriju iz Bosne i Hercegovine ukoliko osoba posjeduje ljekarsko uvjerenje i negativan test.

– Ukoliko ovo nije slučaj, onda je neophodno stupiti u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Međutim, postoji i mogućnost prijevremenog prekida kućne samoizolacije ukoliko se u Austriji uradi test i ukoliko je rezultat testa negativan.

Izvor: klix.ba

 1,764 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

Uoči središnjeg kongresa u Berlinu u ponedjeljak, predstavnici turističke branše od vlade traže pojednostavljenje i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *