Politico: Vučić čita historiju Njemačke, i ona je izgubila teritoriju koju je smatrala svojom - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Politico: Vučić čita historiju Njemačke, i ona je izgubila teritoriju koju je smatrala svojom

Politico: Vučić čita historiju Njemačke, i ona je izgubila teritoriju koju je smatrala svojom

Utjecajni američki magazin Politico je analizirao djelovanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Analiza je objavljena u tekstu pod naslovom “Srbijanski predsjednik Vučić uči njemačke lekcije”.

U uvodnom dijelu je konstatovano da Vučić čita historiju Njemačke i da je dojam da je naučio neke lekcije. Do ovakvog zaključka Politico je došao nakon što je predsjednik Srbije u intervjuu za ovaj medij poručio da je Njemačka izgubila teritorij koji je smatrala svojim, a da se onda posvetila ekonomskom razvoju i promociji svoje kulture i svojih vrijednosti.

Shodno prethodno navedenom, Politico postavlja pitanje: Da li će to isto učiniti Srbija koja je imala značajnu ulogu na Balkanu tokom ratova 1990-ih i da li će priznati Kosovo što bi bila cijena članstva u Evropskoj uniji?

Ali, procjenjuje ovaj magazin, čini se da Vučić ne bi išao tako daleko.

“Volio bih da budemo dovoljno pametni da shvatimo da to nije samo pitanje teritorija. To je važno pitanje, nema dvojbe. Ali, nije važnije od naših vrijednosti, vrlina, jezika i kulture”, poručio je.

U dva navrata je sebe opisao kao “malog čovjeka sa Balkana”, što je za Politico neobičan opis s obzirom na to da je Vučić visok dva metra. Podsjetili su da je u posljednjih deset godina on dominantna politička ličnost u Srbiji koja je najveća i najmnogoljudnija država Zapadnog Balkana. Podcrtali su da je njegova Srpska napredna stranka (SNS) na posljednjim parlamentarnim izborima dobila povjerenje 60 posto glasača.

Za kritičare u i izvan Srbije Vučić je predominantan. Intelektualci, aktivisti za ljudska prava, zapadne diplomate i opozicioni političari smatraju da on ugrožava demokratiju, slobodu i vladavinu prava, piše Politico.

Naveli su mišljenje američke nevladine organizacije za ljudska prava Freedom House da je Srbija samo “djelimično slobodna” zemlja. Izdvojili su i analizu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju da su kandidati na posljednjim izborima u Srbiji mogli provoditi kampanju i da su poštovane osnovne slobode, ali da je izbor birača bio ograničen prevelikom dominacijom vladajuće stranke i utjecajem provladinih medija.

Vučić je odbacio ovakva mišljenja nazvavši ih “birokratskim izjveštajima”. Mišljenja je da su to bili “najpravedniji izbori ikada”, istakao je Politico.

Govoreći o izbornim rezultatima priznao je da situacija nije idealna, ali da je ostvaren uspjeh u ekonomiji, gradnji infrastrukture i da su njegovi politički protivnici slabi.

Tragom ove njegove izjave, ovaj američki magazin je izdvojio zvanični statistički podatak Srbije, a to je da ekonomija ove zemlje u prvom kvartalu 2020. porasla za pet posto. Vučić tvrdi da je to najveći ekonomski rast u Evropi.

U osvrtu o odnosu prema Kosovu napomenuli su pregovore u Bijeloj kući. Pa je tako čelnik Srbije, između ostalog, izjavio da je spreman razgovarati o svakom pitanju, ali da neće dozvoliti da se desi da Srbija izgubi sve. Ranije je naglasio da će EU morati dati garanciju da će Srbija postati njenom članicom prije nego što potpiše bilo koji sporazum s Kosovom. On je izrazio želju da se proces učlanjenja ubrza.

Politico primjećuje da je Srbija pod vlašću Vučića ne samo bliska Rusiji, već i Kini. Shodno tome, podsjetili su na nejgov prisan odnos prema Kini na početku pandemije koronavirusa, kao i na njegove kritike na račun EU.

Iz biografije predsjednika Srbije Politico je izdvojio to da je na početku svoje političke karijere bio “ultranacionalista” i da je bio ministar informisanja u režimu Slobodana Miloševića. Naglasili su da je sebe upoređivao i s jugoslavenskim predsjednikom Joispom Brozom Titom.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *