Ovo su nove mjere i upute za prelazak granice, ko mora u samoizolaciju, status državljana trećih zemalja itd. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovo su nove mjere i upute za prelazak granice, ko mora u samoizolaciju, status državljana trećih zemalja itd.

Ovo su nove mjere i upute za prelazak granice, ko mora u samoizolaciju, status državljana trećih zemalja itd.

Preuzeto sa: index.hr

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke i upute koje se odnose na osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Tako se u priopćenju navode slučajevi na koje se ne odnosi odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, odnosno ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza.

Navodi se da se odluka ne odnosi na državljane EU, schengenskog prostora te državljane trećih država koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25.11.2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju dugoročne vize.

Osim toga, odluka se ne odnosi na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih interesa, osobe koje putuju radi školovanja, osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

HZJZ traži i poštivanje Uputa za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Tko mora u samoizolaciju?

Oni koji iz trećih zemalja putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog moraju u 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Dodaje i da se karantena/samoizolacija može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje RH u roku od 12 sati. To se može primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u RH zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja mogu ući bez obveze samoizolacije ako predoče negativni nalazi PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Obavezne mjere

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u RH pridržavati se sljedećih mjera:

• Tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

• Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili pokrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

• Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

• Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

• Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja.

• Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.

• Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.

• Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ako je viša od 37,2°C mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

• U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Deutsche Bahn nudi posao i prekvalifikaciju za Mašinovođu/Strojovođu. Tokom prekvalifikacije dobijate platu od ca. 3.000 €. Nakon prekvalifikacije dobijate ugovor o radu na neodređeno vreme ovo je super prilika za sve one koji trenutno rade slabije plaćeni posao!.

Super prilika za sve one koji trenutno rade slabije plaćeni posao! Mašinovođa/Strojovođa (m/ž/d) Deutsche Bahn …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *