Ovo je novo pravilo koje Njemačka uvodi za sve putnike. Pravilo se odnosi i na BiH, Srbiju... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo je novo pravilo koje Njemačka uvodi za sve putnike. Pravilo se odnosi i na BiH, Srbiju…

Ovo je novo pravilo koje Njemačka uvodi za sve putnike. Pravilo se odnosi i na BiH, Srbiju…

Njemačka od danas (subota 8.8.2020) uvodi obvezu testiranja na Covid-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je ministar zdravstva. Ova odluka je najavljena prošle sedmice, ali se nije znalo kada će tačno stupiti na snagu. “Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne stariju od 48 sati) ili se testirati ovdje”, rekao je Jens Spahn na konferenciji za medije u Berlinu.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Evropske unije, među njima BiHi Srbija, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Antwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan. Porast novozaraženih već nekoliko sedmica Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za “sigurnost”. “Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u ličnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje”, poručio je. Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je “pitanje solidarnosti”, istakao je ministar. Njemačka, u kojoj ove sedmice u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje se da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inostranstva. Već nekoliko sedmica porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti. Danas je ugledni Institut Robert Koch objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1.045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od maja.

Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/oko-nas/evropa/njemacka-od-subote-uvodi-novo-pravilo-koje-se-odnosi-i-na-bih/

 11,620 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.