NOVI ZAKON! Ako putujete kroz Hrvatsku ovo morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVI ZAKON! Ako putujete kroz Hrvatsku ovo morate znati:

NOVI ZAKON! Ako putujete kroz Hrvatsku ovo morate znati:

U Hrvatsku će se od 15. novembra moći unijeti samo dvije kutije cigareta umjesto deset ili “šteke”, a sužavaju se i limiti za tzv. male pošiljke nekomercijalnog značaja.

Kako piše Poslovni dnevnik, snabdijevanje jeftinijim cigaretama iz BiH ili (u manjoj mjeri) iz Srbije, i one u legalnim okvirima i izvan njih, ove je godine već donekle otežala epidemiološka situacija, a odskora će i novi propisi.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta takođe biti peterostruko manja nego dosad.

Umjesto dosadašnjih 250 grama slobodno će se moći unijeti 50. Te promjene deo su predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmena koji je ove nedjelje pušten u javnu raspravu.

Kako se navodi, na oko 300 miliona kutija oko 7% je neoporeziva potrošnja, kod duhana i više, a računa se da siva zona budžetu izbija više od pola milijarde kuna. Novim pravilnikom, inače, su definisani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim spremnicima, ali fokus promjena je na cigaretama i duhanu.

Izvor: infocuses

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *