Njemačka uvodi nova pravila: Evo kako će biti od 1. oktobra? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka uvodi nova pravila: Evo kako će biti od 1. oktobra?

Njemačka uvodi nova pravila: Evo kako će biti od 1. oktobra?

Do sada je vredilo pravilo da se oni koji ne dolaze iz rizičnih područja mogu na koronavirus testirati dragovoljno i besplatno.

Od utorka mijenjaju se pravila za povratnike u Njemačku. Za Hrvate ona se neće mijenjati odmah, već za dvije sedmice, prenosi RTL

Naime, za one koji se vraćaju iz rizičnih hrvatskih županija (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska), ali i za još preko 130 država i regija u svijetu i dalje je obavezno testiranje ili 14-dnevna samoizolacija.

Do sada je vrijedilo pravilo da se oni koji ne dolaze iz rizičnih područja mogu na koronavirus testirati dragovoljno i besplatno.

Sad to više neće biti tako. Od 15. septembra testirat će se samo oni za koje postoji sumnja da imaju COVID-19. Ova odluka donijeta je jer masovna testiranja iziskuju puno rada, ali i financijskih sredstava.

Šta je sa povratnicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih Zemalja Zapadnog Balkana?

Za ljude koji iz BiH, Srbije i ostalih Zemalja Zapadnog Balkana dolaze u Njemačku – bez obzira koje državljanstvo imaju – i dalje važi obavezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju.

Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje recimo avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gdje se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju gdje će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativni ishod testa. Jedino ako je pozitivan, Zavod za javno zdravlje ga zove telefonom.

Dok čeka na rezultat testa, povratnik je dužan da bude u samoizolaciji u svom smještaju. Ko se ne testira na ulasku – recimo jer je došao automobilom i nije zastao na nekoj od stanica za testiranje na autoputu – može to da učini besplatno i u narednih deset dana u nekoj od laboratorija ili kod svog ljekara opšte prakse (u međuvremenu ne smije da napušta kuću).

U suprotnom, mora da provede punih 14 dana u karantinu. To važi čak i onda kada putnik na ulasku ne dobije nikakav papir ili obavještenje. Kazne za nepoštovanje karantina su drakonske u pojedinim pokrajinama.

A kako će biti od 1. oktobra? Iako još nije službeno potvrđeno, pretpostavlja se da će se ukinuti testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u Njemačku. Morat će biti u 14-dnevnoj samoizolaciji ili najmanje pet dana nakon čega će se testirati u vlastitom trošku. Za to vrijeme moraju biti u samoizolaciji dok ne stigne negativan nalaz.

U Njemačku su i dalje zabranjeni turistički posjeti onih koji dolaze iz rizičnih područja, piše Deutsche Welle.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Tesla otpušta 10 posto radne snage, kompanija se bori s padom prodaje

Tesla otpušta više od 10 posto svoje globalne radne snage, pokazuje interni dopis koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *