Ovo su nova pravila koja važe od 1.oktobra. Samoizolacija, putovanja, koronatestovi, bonusi i sve ostale informacije možete pročitati ovdje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo su nova pravila koja važe od 1.oktobra. Samoizolacija, putovanja, koronatestovi, bonusi i sve ostale informacije možete pročitati ovdje

Ovo su nova pravila koja važe od 1.oktobra. Samoizolacija, putovanja, koronatestovi, bonusi i sve ostale informacije možete pročitati ovdje

Preuzeto sa : Fenix-magazin

Od danas 1. oktobra u Njemačkoj dolazi do novih propisa i zakona o zdravstvenim osiguranjima, dječjim bonusima, ali i mjerama u svrhu suzbijanja koronavirusa.

Kako je Fenix-magazin već pisao, vezano uz dječji bonus u oktobru će se isplatiti druga  isplata od 100 eura po djetetu. Prva djelomična isplata dječijeg bonusa isplaćena je u septembru 2020. godine. To je u početku iznosilo 200 eura po djetetu. Savezna vlada planirala je troškove od oko 4,3 milijarde eura. Dječji bonus se neće računati u ostale porodicne ili socijalne beneficije.

Osiguranje za stomatološke usluge

Stalni dodatak za osiguranje za stomatološke usluge povećava se za deset posto za one koji imaju zakonsko zdravstveno osiguranje. Do sada je to bilo 50 posto ukupne cijene. Na temelju opsega rada, ova se potpora u oktobru povećava na 60 posto.

U dokumentima ( tzv. bonus knjižici) u kojoj su dokumentirani posjeti stomatologu, subvencije zdravstvenih osiguranja dodatno se povećavaju. Prema izračunima njemačkog Ureda za potrošnju, subvencija zdravstvenog osiguranja za stomatološke usluge može se povećati sa 60 na 70 posto ako se bonus knjižica čuva više pet godina. U slučaju da se bonus knjižica čuva više od 10 godina bonus iznosi 75 posto.

Putovanja u vrijeme koronavirusa

Njemački Institut Robert Koch (RKI) je u srijedu (30. septembra) sa popisa rizičnih područja za širenje koronavirusa skinuo je Hrvatske županije i to Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Robert Koch Institut  je po prv iput na listu upozorenja stavio i Veliku Britaniju. Također, po prvi put rizičnim zonama su proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvaniji i Estoniji. Dodane su također i regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Koje su sve zemlje i područja na njemačkoj “crvenoj listi” možete pogledati OVDJE

Po najnovijim donesenim mjerama, osobe koje se u Njemačku vraćaju iz rizičnih područja bi trebale u kućnoj izolaciji ostati najmanje pet dana.  Tek tada se vrijeme samoizolacije može skratiti negativnim rezultatom testa. U ovom je slučaju test na koronavirus obavezan i besplatan i mora se napraviti u roku od deset dana od ulaska u Njemačku.

RTL.de piše kako je sve više zemalja koje su ponovno klasificirane kao područja s rizikom od korone. Ranije je prema donesenim mjerama svako ko se vraća u Njemačku iz takve rizične zemlje bio dužan prethodno pokazati negativan test u posljednjih 48 sati – ili je trebao proći test u Njemačkoj, a zatim ostati u karanteni kod kuće dok ne bude dostupan negativan rezultat. Prema saveznoj vladi, ovo bi se trebalo promijeniti, prema izjavama Stevea Altera, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, najvjerojatnije 15. oktobra.

Digitalna registracija prilikom ulaska u Njemačku

S novim pravilima o samoizolaciji, prema riječima Stevea Altera, prelazak na digitalnu registraciju za osobe koje ulaze u Njemačku s područja rizika od korone, planiran je za 15. oktobra. Do sada su putnici morali ručno ispunjavati dokumente.

Prema pisanju Njemačke štamparske agencije (dpa), svako ko unese svoje podatke digitalno, dobit će potvrdu koju bi trebao pokazati tokom kontrole – na primjer na aerodromu. Podatci se istodobno šalju i Odjelu zdravstva. Svako ko se ne pridržava svoje obveze registracije riskira novčanu kaznu. I dalje bi trebala postojati izuzeća u takozvanom malom pograničnom prometu.

Ograničenja kontakata 

Nakon video sastanka Angele Merkel s premijerima saveznih država donesene su mjere o ograničenju kontakata i kaznama.

Okupljanja na javnim ili unajmljenim prostorima ograničit će se na 50 osoba ako je u jednom okrugu broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedmice dana prešao 35. Kod privatnih okupljanja se preporučuje ograničenje broja osoba na 25. U slučaju da broj novozaraženih pređe 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, broj osoba u unajmljenim prostorima bi trebao biti smanjen na 25 a u privatnim prostorima na 10.

Krivi podatci

Uvest će se i novčana kazna od najmanje 50 eura za one koji u ugostiteljskim objektima prilikom obavezne registracije gostiju unesu krive osobne podatke. Savezne države same mogu odrediti visinu kazne. U Schleswig – Holsteinu kazna može iznositi i do 1.000 eura.

Ako je broj zaraza manji, nastavljaju se primjenjivati dosadašnje mjere pojedinih saveznih država. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje u nekim gradovima broj infekcija koronavirusa naglo raste, okupljanja do 150 gostiju dozvoljena su samo u slučaju vjenčanja, rođendana i druženja u okruzima koji imaju manje od 35 zaraženih u sedmici dana na 100.000 stanovnika. Ako brojka gostiju prelazi 50, svi gosti moraju biti prijavljeni Uredu za javni red i mir i to 14 dana prije događaja. Ova mjera također stupa na snagu od 1.oktobra.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *