‘Vrag odnio šalu’, od 15 oktobra uvode se strože mjere za putovanja u Njemačku. "U karatin moraju svi" izuzev ako ovo uradite: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / ‘Vrag odnio šalu’, od 15 oktobra uvode se strože mjere za putovanja u Njemačku. “U karatin moraju svi” izuzev ako ovo uradite:

‘Vrag odnio šalu’, od 15 oktobra uvode se strože mjere za putovanja u Njemačku. “U karatin moraju svi” izuzev ako ovo uradite:

Po najnovijim donesenim mjerama, osobe koje se u Njemačku vraćaju iz rizičnih područja bi trebale u kućnoj izolaciji ostati najmanje pet dana.  Tek tada se vrijeme samoizolacije može skratiti negativnim rezultatom testa. U ovom je slučaju test na koronavirus obavezan i besplatan i mora se napraviti u roku od deset dana od ulaska u Njemačku.

Način da zaobiđete karantin postoji, i to da uradite PCR test u zemlji iz koje dolazite te da nije strariji od 48h.

I sa negativnim PCR testom ste dužni kontaktirati “Gesundheitsamt”!

Njemački Institut Robert Koch (RKI) je u srijedu (30. septembra) sa popisa rizičnih područja za širenje koronavirusa skinuo je Hrvatske županije i to Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju. Robert Koch Institut  je po prv iput na listu upozorenja stavio i Veliku Britaniju. Također, po prvi put rizičnim zonama su proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvaniji i Estoniji. Dodane su također i regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Koje su sve zemlje i područja na njemačkoj “crvenoj listi” možete pogledati OVDJE

Zemlje članice EU nisu  mijenjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u Europsku uniju.

Samim tim to značli da i dalje za državljane Bosne i Hercegovine postoje ograničenja za putovanja u Europsku uniju.

Osim za BiH to isto važi i za građane Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Ponovno odlučivanje najavljeno je za 15. oktobar

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od augusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

Trenutno ”zeleno svjetlo” za ulazak u Europsku uniju imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine.

RTL.de piše kako je sve više zemalja koje su ponovno klasificirane kao područja s rizikom od korone. Ranije je prema donesenim mjerama svako ko se vraća u Njemačku iz takve rizične zemlje bio dužan prethodno pokazati negativan test u posljednjih 48 sati – ili je trebao proći test u Njemačkoj, a zatim ostati u karanteni kod kuće dok ne bude dostupan negativan rezultat. Prema saveznoj vladi, ovo bi se trebalo promijeniti, prema izjavama Stevea Altera, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, najvjerojatnije 15. oktobra.

Digitalna registracija prilikom ulaska u Njemačku

S novim pravilima o samoizolaciji, prema riječima Stevea Altera, prelazak na digitalnu registraciju za osobe koje ulaze u Njemačku s područja rizika od korone, planiran je za 15. oktobra. Do sada su putnici morali ručno ispunjavati dokumente.

Prema pisanju Njemačke štamparske agencije (dpa), svako ko unese svoje podatke digitalno, dobit će potvrdu koju bi trebao pokazati tokom kontrole – na primjer na aerodromu. Podatci se istodobno šalju i Odjelu zdravstva. Svako ko se ne pridržava svoje obveze registracije riskira novčanu kaznu. I dalje bi trebala postojati izuzeća u takozvanom malom pograničnom prometu.

Ograničenja kontakata 

Nakon video sastanka Angele Merkel s premijerima saveznih država donesene su mjere o ograničenju kontakata i kaznama.

Okupljanja na javnim ili unajmljenim prostorima ograničit će se na 50 osoba ako je u jednom okrugu broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedmice dana prešao 35. Kod privatnih okupljanja se preporučuje ograničenje broja osoba na 25. U slučaju da broj novozaraženih pređe 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, broj osoba u unajmljenim prostorima bi trebao biti smanjen na 25 a u privatnim prostorima na 10.

Krivi podatci

Uvest će se i novčana kazna od najmanje 50 eura za one koji u ugostiteljskim objektima prilikom obavezne registracije gostiju unesu krive osobne podatke. Savezne države same mogu odrediti visinu kazne. U Schleswig – Holsteinu kazna može iznositi i do 1.000 eura.

Ako je broj zaraza manji, nastavljaju se primjenjivati dosadašnje mjere pojedinih saveznih država. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje u nekim gradovima broj infekcija koronavirusa naglo raste, okupljanja do 150 gostiju dozvoljena su samo u slučaju vjenčanja, rođendana i druženja u okruzima koji imaju manje od 35 zaraženih u sedmici dana na 100.000 stanovnika. Ako brojka gostiju prelazi 50, svi gosti moraju biti prijavljeni Uredu za javni red i mir i to 14 dana prije događaja. Ova mjera također stupa na snagu od 1.oktobra.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

U Austriji 230.000 praznih radnih mjesta, traže se radnici iz BiH, Srbije…

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno radi na privlačenju novih radnika, s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *