4721 novozaraženih u Njemačkoj, ali čini se da je nešto u drugom valu drugačije. Evo šta sada slijedi u Njemačkoj: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / 4721 novozaraženih u Njemačkoj, ali čini se da je nešto u drugom valu drugačije. Evo šta sada slijedi u Njemačkoj:

4721 novozaraženih u Njemačkoj, ali čini se da je nešto u drugom valu drugačije. Evo šta sada slijedi u Njemačkoj:

Broj novih infekcija virusom korone u Njemačkoj već je u četvrtak dosegao najviši nivo od aprila. Ali danas, u subotu, 10. oktobra, brojke su alarmantne: u roku od jednog dana zdravstvene vlasti prijavile su ukupno 4721 novu infekciju koronom, kao što je RKI izjavio u subotu ujutro.

Od srijede do četvrtka vrijednost je porasla sa 2828 na 4058, od četvrtka do petka porast je 4516. Uz to, sve je više regija izvijestilo o kritičnim brojkama – neke iznad granične vrijednosti.

Broj novih infekcija koronom u Njemačkoj ponovo brzo raste. Drugi val je ovdje. Ali čini se da se pandemija promijenila. A politika reaguje drugačije nego u proljeće. Ali je li to dobro?

Situacija je užasna. Rekordi korone ponovo su oboreni od proteklih dana. U Njemačkoj i mnogim drugim evropskim zemljama, pandemija se vratila na prvo mjesto dnevnog reda. Što se tiče novih infekcija, to očito premašuje ono što se na mnogim mjestima dogodilo na početku epidemije. Čini se da se ono na što su virolozi i mnogi političari upozoravali pokazalo istinom: Drugi će val biti silovit. Politika vuče „uže“, kako je to jednom nazvao Bavarski premijer Markus Söder. Ali za razliku od prvog talasa u proljeće, izvršna vlast reagira drugačije. Situacija se također medicinski promijenila u odnosu na proljeće.

Jer, čak i ako broj u ovoj zemlji ponovo brzo raste, čini se da je pandemija manje opasna. Nove infekcije su se već davno vratile na nivo na početku korona krize. Više od 4.000 novih slučajeva dnevno – to je bilo posljednji put početkom aprila. Ali broj smrtnih slučajeva ostaje daleko iza. Sedmodnevni prosjek novih infekcija je oko 2700 infekcija dnevno, što je najviše kao posljednji put sredinom aprila. Tada su vlasti dnevno bilježile više od 300 smrtnih slučajeva. Ovaj je broj trenutno u niskom dvocifrenom opsegu. Prema podacima Instituta Robert Koch, oko sedam posto onih čiji su rezultati korona bili pozitivni umrlo je sredinom aprila. Danas je taj udio manji od jednog procenta. Čini se da je nešto u drugom valu drugačije.

Izvor: Infocuses

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *