UPOZORENJA ZA PUTNIKE KOJI PUTUJU U NJEMAČKU: Evo šta morate znati o Digitalnim prijavama, samoizolaciji, testovima… - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / UPOZORENJA ZA PUTNIKE KOJI PUTUJU U NJEMAČKU: Evo šta morate znati o Digitalnim prijavama, samoizolaciji, testovima…

UPOZORENJA ZA PUTNIKE KOJI PUTUJU U NJEMAČKU: Evo šta morate znati o Digitalnim prijavama, samoizolaciji, testovima…

Upozorenje za građane BiH i Srbije i Hrvatske prenosimo u cijelosti…

Prema obavijesti Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, od 1.11.2020. cijela Hrvatska,BiH i Srbija klasificirane su kao rizično područje. Za te zemlje izdano je upozorenje kojim se moli građane da ne putuju ukoliko to nije neophodno.

Od dana 8.11.2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana od dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u rizicnim zemljama ili područjima koja su od strane Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična (popis rizičnih područja dostupan je na  linku: https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete), obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u karantenu na 10 dana, te se javiti nadležnom uredu za zdravstvo.

Popis nadležnih ureda za zdravstvo („Gesundheitsamt“) prema mjestu boravka dostupan je na linku  https://tools.rki.de/plztool/. Također, uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku (,,digitale Einreiseanmeldung”), koja je na linku https://www.einreiseanmeldung.de/#/ dostupna i na hrvatskom ili srpskom jeziku. Napominjemo da putnici koji posjeduju negativni test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati te koji je napravljen u instituciji priznatoj od strane Instituta Robert Koch nisu automatski oslobođeni obavezne karantene nakon ulaska u Njemačku.

Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku, ako osoba dobije negativan rezultat testa koji potvrđuje da ne postoji infekcija s korona virusom SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. I kod negativnog rezultata testa, ako se pojave simptomi tipični za COVID-19 unutar roka od deset dana nakon dolaska, o tome se mora informirati nadležna zdravstvena ustanova („Gesundheitsamt“).

Razlike u usvojenim uredbama

Također, napominjemo da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Zbog mogućih razlika u postupanju i provođenju mjera u njemačkim saveznim državama, putnici koji dolaze u SR Njemačku upućuju se da se s upitima direktno obrate nadležnim uredima za zdravstvo (,,Gesundheitsamt”) prema mjestu svog boravka (popis dostupan na poveznici https://tools.rki.de/plztool/).

Prema prijedlogu teksta uredbe o reguliranju karantene, dostupno na linku https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/musterquarantaeneverordnung–1798178,  predviđen je određeni broj iznimaka obveze  provođenja karantene nakon ulaska u Njemačku iz područja koja su klasificirana kao rizična. U nastavku – kao moguću orijentaciju – donosimo popis iznimaka iz prijedloga teksta uredbe, te napominjemo da je za važeće odredbe u pojedinim saveznim zemljama potrebno konzultirati tekst usvojenih odredbi pojedine njemačke savezne zemlje (dostupno na linku https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198)ili se obratiti nadležnim uredima za zdravstvo (,,Gesundheitsamt”) prema mjestu svog boravka.

Prijedlog iznimki od obveze provođenja karantene za putnike koji ne posjeduju PCR test:

– putnici u pograničnom prometu koji se ne zadržavaju duže od 24 sata u SR Njemačkoj,

– osobe koje zbog posla (pogranični radnici) i školovanja moraju prijeći granicu, a dolaze iz rizičnih područja, ukoliko to rade redovno, najmanje jednom sedmicno se vraćaju u mjesto prebivališta, uz pridržavanje mjera zaštite i higijene,

– osobe u tranzitu uz uvjet da na najbrži način napuste SR Njemačku,

– porodicni posjeti do 72 sata (samo srodstvo u 1. koljenu, roditelji-djeca),

– zaposleni u transportu roba, ljudi i medicinskom transportu uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 72 sata

– viši diplomati, parlamentarni zastupnici i članovi vlade, uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 72 sata, te uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera,

– za sezonske radnike vrijede druga pravila sa strogim epidemiološkim mjerama kako bi izbjegli kontakte izvan radnog mjesta.

Prijedlog iznimki od obveze provođenja karantene za putnike koji posjeduju negativan PCR test (ne smije biti stariji od 48 sati u trenutku ulaska u SR Njemačku, računajući od trenutka uzimanja brisa):

– osobe koje rade u strukama bitnim za funkcioniranje sistema,

– posjeti iz porodicnih razloga (duže od 72 sata),

– radnici u prometu, policajci, sportaši i sportski rukovoditelji,

– dokaziva, neophodna i neodgodiva poslovna putovanja, putovanja zbog studija ili  usavršavanja uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 5 dana.

Epidemiološke mjere u SR Njemačkoj

Od ponedjeljka 2.11.2020. do 30.11.2020. na snazi su sljedeće epidemiološke mjere i preporuke:

– smanjivanje kontakata izvan porodice svesti na apsolutni minimum,

– osobni kontakti ograničavaju se na najviše dva kućanstva (maksimalno 10 osoba),

– preporučuje se odustajanje od privatnih putovanja i posjeta,

– noćenja unutar države su moguća samo za neodgodive, ali ne i za turističke svrhe,

– zatvaraju se restorani, barovi, kina, pozorišta, dvorane za vježbanje,

– škole, vrtići, trgovine i frizerski saloni (pod još strožim higijenskim mjerama nego do sad) ostaju otvoreni,

– proslave na javnom prostoru, porodicnim okupljanjima i privatnim zabavama su zabranjene.

U Njemačkoj postoji obaveza nošenja zaštitne maske u sredstvima javnog prijevoza i trgovinama, a u nekim gradovima i na frekventnim ulicama. Napominjemo da policija strogo kontrolira poštivanje propisanih mjera i prekršitelje novčano kažnjava.

Potrebno je detaljno pratiti preporuke za putovanja te informacije o higijenskim mjerama koje se provode na teritoriju cijele SR Njemačke i saveznim državama. Informacije dostupne na sljedećim linkovima:

Savezne vlade: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-    bundeslaender-1745198 (pregled važećih mjera po saveznim zemljama)

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine SR Njemačke:https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html

Saveznog ministarstva zdravstva: https://www.zusammengegencorona.de/en/

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende.html

https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus

Izvor: Fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *