Njemačka: Lockdown će biti produžen do Božića? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka: Lockdown će biti produžen do Božića?

Njemačka: Lockdown će biti produžen do Božića?

Sve više njemačkih političara na saveznom i pokrajinskom nivou zalaže se za produženje mjera zatvaranja i nakon 30. novembra. „Sve govori u prilog činjenici da će trenutne mjere zatvaranja ostati na snazi ​​i nakon 30. novembra“, rekao je vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska partija Njemačke SPD) u intervjuu za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Savezna i pokrajinska vlada složile

su se u oktobru da uvedu mjere djelomičnog zatvaranja do kraja novembra s opcijom produženja. Dodatne mjere, pored obaveze držanja distance i nošenja zaštitne maske, uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i fitnes klubova, te ograničenja na sastanke članova dva domaćinstva.

Za razliku od proljetnih mjera zatvaranja, zabrana ne utječe na maloprodaju. Bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je za isti dnevnik da je Njemačka još uvijek daleko od cilja smanjenja incidence Covid-19, odnosno broja novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana, ispod 50.

„Da bismo imali lijep Božić, moramo proširiti mjere zatvaranja i pooštriti ih ako je moguće. I tako sve dok incidencija ne padne ispod 50“, rekao je Soeder.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju bilježi 15.741 novozaraženog koronavirusom, incidencija na području Njemačke je trenutno oko 140. Vikendom se ne provode testovi u punom obimu te je zato broj novozaraženih manji od onih proteklog tjedna kada je djelomice prelazio 23.000.

Soeder je apelirao na građane da zadrže strpljenje kako se situacija ne bi dodatno pogoršala.

„Ako sada u trenutku kada dnevno imamo toliko novozaraženih izgubimo strpljenje i prekinemo mjere zatvaranja, onda opet sve kreće ispočetka i onda ćemo morati uvesti još strože mjere nego Austrija i Češka. Bolje sad produljene blaže mjere zatvaranja nego da preko Božića budemo prisiljeni uvesti stroge mjere poput onih na proljeće“, rekao je Soeder.

Bild javlja da su savezne pokrajine u kojima je na vlasti demokršćanska Unije CDU/CSU jednoglasno za produživanje mjera. I njemačka kancelarka Angela Merkel je od prije poznata kao zagovornica strožih mjera zatvaranja.

Predstavnici savezne vlade i premijeri saveznih pokrajina sljedeće srijede raspravljaju o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kako javlja Bild postoji načelni dogovor o popuštanju mjera strogog ograničenja socijalnih kontakta preko božićnih blagdana, „kako bi i osobe bez obitelji mogle sretati s prijateljima“.

Za Novu godinu bi se, kako smatra Soeder, trebalo vratiti strožim mjerama. U mnogim saveznim pokrajinama govore o zabrani pirotehnike i alkohola na javnim prostorima.

Izvor: infocus

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *