NOVA PRAVILA: Njemačka produžila i pooštrila restriktivne mjere do januara uz izuzetak za Božić, evo čega se dodatno morate predržavati - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NOVA PRAVILA: Njemačka produžila i pooštrila restriktivne mjere do januara uz izuzetak za Božić, evo čega se dodatno morate predržavati

NOVA PRAVILA: Njemačka produžila i pooštrila restriktivne mjere do januara uz izuzetak za Božić, evo čega se dodatno morate predržavati

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Merkel, se dogovorila s liderima saveznih i pokrajinskih vlada da će mjere borbe protiv koronavirusa biti produžene i pooštrene najmanje do 20. decembra, a najvjerovatnije i do januara uz izuzetak za Božić.

Sve mjere koje su do sada uvedene u Njemačkoj, poput policijskog sata i zatvaranja ugostiteljskih objekata ostaju na snazi. Merkel i premijeri saveznih pokrajina su apelovali na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže od odlazaka na zimski odmor, a vlast radi na tome i da zabrani skijaški turizam.

Međutim, tokom božićnih praznika će mjere biti olakšane kako bi se porodice i prijatelji mogli sastati i zajedno slaviti. Na privatnim okupljanjima u Njemačkoj je novim mjerama dozvoljeno da bude svega pet osoba iz dvije porodice no za Božić će taj broj biti povećan na 10 ne računajući djecu. Preporuke su i izbjegavanje fizičkog kontakta sedam dana prije porodičnih posjeta.

“Ovo ne smije biti usamljeni Božić, pogotovo za ljude koji su u ranjivim skupinama”, rekla je Merkel.

Zvaničnici su se tokom noći dogovorili i o novim pravilima za maloprodajne trgovine, a odnose se na dozvoljen broj kupaca u odnosu na veličinu prostora. Većina odluka je bila poznata i ranije s obzirom na to da su zvaničnici najavili pooštravanje mjera.

Nošenje maski je sada obavezno u zatvorenim prostorijama, javnom prijevozu i svim drugim mjestima s povećanom koncentracijom ljudi.

U sredinama gdje imaju više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika će uvoditi strožije mjere, preći na online nastavu i u potpunosti zatvoriti trgovine. Mjesta s ovakvom incidencom trenutno su Berlin i još 62 okruga.

Prvobitno je uveden jednomjesečni “laki lockdown” koji je djelimično smanjio porast broja zaraženih koronavirusom, međutim Merkel je poručila da trenutno nije vrijeme za ukidanje mjera.

U posljednja 24 sata u ovoj državi je potvrđeno 22.268 novozaraženih koronavirusom čime je broj porastao na 983.588. Preminulo je 389 osoba, od početka epidemije je usljed zaraze koronavirusom u Njemačkoj umrlo 15.160 osoba.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka ponovo uvodi granične kontrole, evo gdje i šta to znači ako putujete

Njemačka vlada spremna je uvesti kontrolu na granici s Poljskom i Češkom. Odluka je donesena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *