Od nove godine nova pravila na granici: Ove promjene vas očekuju ako putujete u ili iz Njemačke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Od nove godine nova pravila na granici: Ove promjene vas očekuju ako putujete u ili iz Njemačke

Od nove godine nova pravila na granici: Ove promjene vas očekuju ako putujete u ili iz Njemačke

Od 8. novembra u većini saveznih država na snazi je pravilo da putnici s područja s rizikom od korone obično moraju biti u karanteni deset dana

Prema pisanju njemačkog Bilda, savezna vlada planira promijeniti pravila za ulazaku Njemačku iz područja s rizikom od korone.

Planirano je da bi putnici iz rizičnih područja izvan schengenskog područja morali predati negativni test na virus korone prije nego što uđu Njemačku, izvještava Bild u izdanju od petka, pozivajući se na nacrt novog pravilnika o zaštiti od korone iz Saveznog ministarstva zdravstva. Međutim, prihvatit će se i dokaz o imunitetu ili dokaz o vakcinaciji protiv korone. Prema nacrtu, onaj ko ništa od toga ne može pokazati ne smije biti poslan u Njemačku, navodi Fenix magazin. Pri ulasku iz rizičnih područja unutar schengenskog područja zdravstveni odjel mora imati na raspolaganju test, vakcinaciju ili dokaz o imunitetu 72 sata nakon ulaska. S novim pravilima, prethodna obveza karantene za putnike iz rizičnih područja više se ne bi trebala primjenjivati.

Kako javlja Bild, još uvijek nije jasno kada će uredba biti izdana. U nacrtu se navodi da bi to trebalo učiniti tokom januara. Od 8. novembra u većini saveznih država na snazi je pravilo da putnici s područja s rizikom od korone obično moraju biti u karanteni deset dana. Međutim, nakon samo pet dana oni koji su pogođeni mogu napraviti test na koronu kako bi rano prekinuli karantenu ako je rezultat negativan. Institut Robert Koch trenutno klasificira sve susjedne njemačke zemlje kao rizična područja. Ovdje je odlučujući faktor takozvana sedmodnevna incidencija više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od jedne sedmice. Međutim, ta je vrijednost sada očito pređena i u Njemačkoj.

Izvor: vecernji.hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *