Evo kada počinju nova pravila “lockdown-a”, u ovim saveznim državama nema strogog ograničenja: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo kada počinju nova pravila “lockdown-a”, u ovim saveznim državama nema strogog ograničenja:

Evo kada počinju nova pravila “lockdown-a”, u ovim saveznim državama nema strogog ograničenja:

Zbog kontinuiranog velikog broja infekcija koronavirusom, njemacki kabinet odlučio je 05.01.2021 da se uvedu nove mjere lockdowna.

Samo dan od donošenja odluke o produljenom “lockdownu” i pooštravanju određenih mjera, vlasti nekih njemačkih saveznih država su izrazile nezadovoljstvo te ostavile mogućnost odluci o blažem ograničenju pise fenix-magazin.

Naime, u utorak su Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih država dogovorili određene mjere. Kancelarka ih je objavila na konferenciji za medije u utorak, ali vlade njemačkih saveznih država ih još moraju usvojiti i izglasati.

Jedno je sigurno: Pooštrene mjere korone stupit će na snagu 11. januara i u početku bi se trebale primjenjivati ​​do kraja mjeseca. Kakve će one tačno biti, odlučuje vlada u svakoj od 16 njemačkih saveznih država.

Njemački RTL je objavio kratki pregled mjera u onim državama koje su već izglasale mjere ograničenja.

Hessen: Vlada najavljuje mogućnost otvaranja osnovnih škola i vrtića već od 11. ili 18. januara. Također postoji mogućnost da nastava u januaru bude samo za završne razrede srednje škole u Hessenu.

Bavarska: Kao što se i očekivalo, bavarski je kabinet proširio i pooštrio “lockdown” u Bavarskoj, koje je na snazi od sredine decembra, do kraja januara. To znači da od sljedećeg ponedjeljka, 11. januara, veliki dijelovi trgovine, hotelijerstva i ugostiteljstva će ostati zatvoreni kao i škole i vrtići i to unatoč kraju božićnih blagdana. Uz to, trebala bi postojati mogućnost privatnog čuvanja djece, ali samo u stalnoj drugoj kontaktnoj obitelji, rekao je Söder.

Baden-Württemberg: Ovdje je još uvijek otvorena odluka o pooštravanju nekih mjera. Ograničenje slobode kretanja u radijusu od 15 kilometara oko mjesta boravka u žarištima s koronom sa sedmodnevnom incidencijom većom od 200 u početku nije planirano, rekao je premijer Winfried Kretschmann.

– Prvo moramo doći do pouzdanih vrijednosti sljedeće sedmice kako bismo donijeli odluku. U narednoj sedmici, želimo na temelju novih podataka odlučiti mogu li se vrtići i osnovne škole otvoriti od 18. januara – rekao je Winfried Kretschmann

Berlin: Gradonačelnik Michael Müller (SPD) najavio je da će pravila biti usvojena u Berlinu i primjenjivat će se od nedjelje (10. januara).

Donja Saska: Obnovljeno pooštravanje pravila o koroni na snagu će stupiti najranije u Donjoj Saskoj u subotu (9. januara), objavila je glasnogovornica vlade u srijedu u Hannoveru. Ipak, stanovnici se neće suočiti s novim ograničenjima gotovo preko noći. Rezolucije savezne i državne vlade trenutno se prenose u državni zakon. Glasnogovornica je pozvala na dobrovoljno poštivanje novih smjernica i daljnje smanjivanje kontakata. U Donjoj Saskoj niti jedna regija do sada nije premašila vrijednost od 200.

Sjeverna Rajna-Vestfalija: Svi učenici u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji idućeg će ponedjeljka (11. januara) nakon božićnih blagdana imati “online” nastavu. To je najavila ministrica obrazovanja Sjeverne Rajne-Vestfalije Yvonne Gebauer (FDP) u srijedu nakon posebnog sastanka vlade. Poučavanje u učionicama bit će obustavljeno do 31. januara zbog pandemije korone. To se odnosi i na završne razrede.  Sva ostala pravila primjenjivat će se od ponedjeljka.

Thüringen: Ovdje neće biti obveznih ograničenja kretanja. Ograničenje kretanja, međutim, “bit će uključeno u katalog preporuka okruga”, rekao je premijer Bodo Ramelow  u utorak navečer. Postoji samo mogućnost da se nalože propisi za određene okruge s incidencijom od preko 200 na 100 000. A to se načelno odnosi od ponedjeljka. O ostalim se ograničenjima još uvijek raspravlja.

Mecklenburg-Vorpommern: Prema izjavi premijerke Manueli Schwesig (SPD), učenici iz te savezne države iz završenih razreda trebali bi moći ponovno ići u školu u narednih sedmicu dana. Uključuju razrede 10, 12 i učenike strukovnih škola, kao što je Schwesig rekla u utorak navečer u Schwerinu nakon vijećanja savezne i državne vlade. Uz to, najavila je nastavak predavanja u učionicama za učenike osnovnih škola koji žive u područjima s manje od 50 novih infekcija koronom na 100 000 stanovnika u roku od sedmice dana od 18. januara. Koja će pravila inače biti usvojena i hoće li na snagu stupiti u ponedjeljak, odlučit će se u petak (8. januara).

Premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU) najavio je da će biti daljnjih ograničenja za kontakte, koja će se također primjenjivati ​​od ponedjeljka (11. januara).

Novi propisi primjenjivat će se i u Bremenu od 11. januara.

Šef Hamburga Peter Tschentscher (SPD) također ne vidi razloga za opuštanje. Nova ograničenja kontakta će se u ovoj će saveznoj državi primjenjivat od 11. januara.

Sve ostale savezne države odlučit će o pravilima i datumu provedbe sljedećih dana.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *