Upotreba "korona-pasoša" počinje uskoro: Putovanja moguća samo uz propusnicu? Ovo morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Upotreba “korona-pasoša” počinje uskoro: Putovanja moguća samo uz propusnicu? Ovo morate znati:

Upotreba “korona-pasoša” počinje uskoro: Putovanja moguća samo uz propusnicu? Ovo morate znati:

Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalni “korona-pasoš” između ostalog i zbog olakšanja putovanja. Ko bi mogao od ove mjere profitirati? I što pripremaju ostale zemlje?

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umjesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim evropskim zemljama, švedske vlasti su isprva računale s tzv. imunitetom krda, a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike Švedska je požnjela mnoge kritike. Do sada se, prema podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana prenosi Deutsche Welle

Izraelska “zelena propusnica”
Izrael je u nedjelju znatno ublažio mjere ograničenja u borbi protiv epidemije covida-19 najavljujući povratak normalnom životu omogućen provakcinisanjem protiv koronavirusa gotovo polovine stanovništva. Prodavaonice su otvorene za sve stanovnike, a pristup mjestima poput teretana, hotela i kinodvorana imaju samo osobe koje su prije najmanje sedmicu dana primile drugu dozu vakcine i  one koje su preboljeli koronavirusnu bolest i tako razvile imunitet.

Takozvanim “zelenim propusnicama”, potvrdom koja se nabavlja uz pomoć aplikacije ministarstva zdravstva, Izraelci će dokazivati svoj zdravstveni status.

Hoće li i Njemačka uvesti “korona-pasoš”?

Uvođenje neke vrste propusnice za vakinisane je trenutno u Njemačkoj malo vjerovatno. Nedavno se i Njemačko etičko vijeće jasno izjasnilo protiv ovakvog mehanizama koji bi vakcinisanima donio prednosti. Glavni argument glasi kako se trenutno ionako još ne može znati mogu li vakcinisani i dalje prenijeti virus ili ne. Nošenje maske i održavanje razmaka je i dalje za sve obaveza. Ako se u međuvremenu dokaže da vakcinisani ne mogu prenijeti virus, vijeće je spremno preispitati svoju odluku.

Predstavnici Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) otkrili su da bi upotreba njihove “digitalne propusnice” (travel pass) trebalo da počne uskoro. Očekuje se da bi tada trebalo da počnu da je koriste velike avio-kompanije.

U pitanju je mobilna aplikacija koja putnicima pomaže da upravljaju informacijama vezanim za potvrde o testiranju na kovid 19 ili o vakcinaciji. Aplikacija pruža veću sigurnost i efikasnost od štampanih, tj. papirnih dokumenata.

Iz IATA ističu da njihovi timovi na projektu rade u 12-časovnim smjenama kako bi omogućili da projekat bude što prije završen, piše Travelmagazine.

Na ovaj način će biti riješeni veliki problemi avio-industrije nastali zbog tekuće pandemije.

Takođe, dodaju i da se nikada do sada nijedan projekat nije razvijao tempom kao što je slučaj sa ovim propusnicama. Brzi razvoj aplikacije može se dijelom pripisati i postojećoj tehnologiji, uključujući i aplikaciju za beskontaktnu identifikaciju.

Ovu aplikaciju je IATA razvijala prije pandemije u partnerstvu sa kompanijom Evernym koja se bavi rješenjima digitalne identifikacije.

Ubrzani radovi na projektu

Razvojem aplikacije travel pas IATA, takođe, pokušava da riješi potencijalni problem vezan za osoblje na aerodromima.

Trenutno, avio-kompanija koja posluje sa oko 10% kapaciteta, koristi 100% svog osoblja za verifikaciju potvrda o testiranju na kovid 19.

Ukoliko bi radila u punom kapacitetu, zastoji i kašnjenja bi bila ogromna. Ovakva situacija u praksi nikako ne bi bila održiva.

Dakle, korištenje digitalne aplikacije može da skine teret sa aerodroma i zaposlenog osoblja, jer će putnici dolaziti sa provjerenom i spremnom dokumentacijom.

Lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog savjeta razgovaraće i o uvođenju tzv “korona pasoša”, najavili su iz Evropske komisije,dodavši da je u pitanju vrlo osjetljiva tema.

Loading

O urednik

Također pogledajte

U SLUČAJU DA ŠTEDITE NOVAC U NJEMAČKOJ BANCI, ONDA MORATE BITI OPREZNI: Evo zašto ovaj iznos štednje nikako ne smijete preći.

Vrlo malo ljudi zna da previše štedjeti nije dobra stvar. Sljedeći iznos nikada ne smije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *