NJEMAČKA UVODI DRASTIČNE MJERE: Zabranjuje se ulazak u zemlju za ove putnike! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NJEMAČKA UVODI DRASTIČNE MJERE: Zabranjuje se ulazak u zemlju za ove putnike!

NJEMAČKA UVODI DRASTIČNE MJERE: Zabranjuje se ulazak u zemlju za ove putnike!

Prma pisanju fenix-magazina Njemačka planira zabraniti većinu putovanja iz zemalja koje su najviše pogođene mutacijama koronavirusa, rekao je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Seehofer u pokušaju da zaustavi sojeve u cilju smanjenja infekcija.

“Trenutno se unutar vlade koordiniramo s ciljem odbijanja dolaznih putovanja iz područja mutacija”, rekao je Horst Seehofer.

“Ova ograničenja putovanja koncentriramo na područja mutacija, to su trenutno Velika Britanija, Portugal, Južna Afrika i Brazil.”

Od građana se očekuje da budu najbolji mogući borci protiv širenja pandemije te najbolje zaštićeni od “eksplozije” broja zaraženih.

Pojava novih mutacija virusa u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, za koje se smatra da su zaraznije od izvornog soja, potaknula je zabrinutost u trenutku kada se mnoge nacije bore zauzdati pandemiju.

NOVA PRAVILA: Državljani BiH i Srbije ne mogu u Njemačku bez ovoga:

Portugal, koji ima jake zračne veze s Brazilom, također je nedavno izvijestio o velikom broju zaraženih nakon što je prošao prvi val virusa relativno dobro.

Seehofer je rekao da su u toku razgovori o odluci koja kategorija putnika može dobiti izuzetke.

To bi vjerovatno uključivalo Nijemce koji se vraćaju u Njemačku, kao i one koji rade u teretnom prometu, jer takvi letovi ne bi trebali biti ometani.

Nadalje, s brzim razvojem infekcije, službenici također traže kako definirati što bi se moglo kvalificirati kao “područje mutacije”.

Ta bi definicija bila “profesionalna odluka” koja se temelji na epidemiološkim podacima i koju donosi njemačka agencija za kontrolu bolesti RKI, rekao je Seehofer.

Ministar unutarnjih poslova rekao je da će Njemačka u petak iznijeti detalje o zabrani dolaska.

“Stoga se sada pripremamo na nacionalnoj razini.”

Seehofer se početkom ove sedmice zalagao za smanjenje zračnog prometa u Njemačkoj na “gotovo nulu”.

Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnje poslove, priznala je da bi takav potez mogao biti potreban za sprečavanje novih infekcija, ali pozvala je Berlin da ne poduzima pretjerano jake mjere.

“Mislim da ne bismo trebali poduzimati previše drastične mjere koje bi također mogle kočiti privredni oporavak i važnost dobro funkcionirajućeg zdravstvenog sustava”, rekla je.

Njemačka se relativno dobro nosila s prvim valom koronavirusa prošlog proljeća, ali posljednjih mjeseci teško je pogodio drugi val.

Najveća evropska privreda obnovila je ograničenja u novmbru, zatvorivši barove, restorane, objekte za kulturu i razonodu.

Mjere su dodatno pooštrene u decembru, a naloženo je i zatvaranje škola i maloprodaja. Trenutno zaključavanje trebalo bi trajati najmanje do sredine februara.

U četvrtak je Njemačka izvijestila o padu stope incidencije na nešto manje od 100 na 100.000 ljudi. To je prvi put da je ključni broj pao ispod praga u tri mjeseca.

OVO MORATE ZNATI AKO PLANIRATE PUTOVATI

Izvor: Fenix-magazin/IM

Loading

O urednik

Također pogledajte

U SLUČAJU DA ŠTEDITE NOVAC U NJEMAČKOJ BANCI, ONDA MORATE BITI OPREZNI: Evo zašto ovaj iznos štednje nikako ne smijete preći.

Vrlo malo ljudi zna da previše štedjeti nije dobra stvar. Sljedeći iznos nikada ne smije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *