Pri povratku u Njemačku, čak i ako ste potpuno vakcinisani morate u 14-dnevnu karantenu! Evo za koga to pravilo važi: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Pri povratku u Njemačku, čak i ako ste potpuno vakcinisani morate u 14-dnevnu karantenu! Evo za koga to pravilo važi:

Pri povratku u Njemačku, čak i ako ste potpuno vakcinisani morate u 14-dnevnu karantenu! Evo za koga to pravilo važi:

Šef Ureda njemačke kancelarke Helge Braun (CDU) smatra kako i vakcinisane osobe protiv koronavirusa moraju u karantenu ako se vraćaju u Njemačku iz rizičnih zemalja s delta varijantom prenosi fenix-magazin.

Karantena traje 14 dana, a potrebna je, kaže Braun, zbog sve zaraznije delta varijante koronavirusa.

Kad se pojavi nova varijanta, potrebno je relativno dugo vremena za djelovanje vakcina. Pitanje je mogu li vakcinisane osobe također prenositi virus, zato je važno da i one idu u karantenu. Stalno povjerenstvo za vakcinisane (Stiko) trenutno ispituje može li druga doza vakcina obuzdati vrlo zaraznu delta varijantu koronavirusa – rekao je političar CDU-a u razgovoru za ZDF.

Oni koji se vraćaju iz zemalja poput Portugala, Indije, Velike Britanije i Rusije moraju u karantenu na 14 dana čak i ako su vakcinisane. Riječ je o zemljama koje su klasificirane kao područja visokog rizika virusna varijante.

Veliki nesporazum

Braun se založio za intenzivniju kontrolu putnika koji se vraćaju s rizičnih područja. Istovdobno je za ZDF rekao kako se propisi o ulasku u Njemačku neće pooštriti jer Njemačka već ima najstroža pravila u Evropi.

Šef Ureda njemačke kancelarke napominje kako se u posljednjih nekoliko dana dogodio ogroman nesporazum oko pravila ulaska u zemlju.

– Pretpostavka da se savezna vlada odlučila protiv strožih pravila ogroman je nesporazum. Ni na koji način nismo rekli da jednostavno ne želimo nikakva stroža pravila. Mi ih već imamo, naša slaba točka je da to nemaju i druge zemlje u Europi – rekao je Braun.

Zamjenik čelnika FDP-a Johannes Vogel ranije je kritizirao činjenicu da pravila nisu bila transparentna.

– Mislim da vlada mora biti jasna u svojim odlukama – rekao Vogel za ZDF.

Vogel smatra kako bi trebalo dobro proučiti situaciju i možda skratiti karantenu za osobe koje su primile dvije doze cjepiva, a vratili su se s područja s delta varijantom koronavirusa.

No, Braun odlučno odbija skratiti karantenu.

– Morate biti oprezni ne samo na odmoru, već i u Njemačkoj. Ako niste imali priliku primiti obje doze cjepiva, morate se redovito testirati. Testovi su posebno potrebni za necijepljene ljude kako bi broj novozaraženih ljeti ostao  nizak – rekao je Braun.

Portugal i Rusija klasificirani su kao područja s virusnom varijantom

Zbog široko rasprostranjene delta varijante koronavirusa, Portugal i Rusija klasificirani su kao područja s virusnim varijantama od utorka u ponoć. To znači da postoji mjera zabrane prijevoza za zrakoplovne tvrtke, autobusne i željezničke tvrtke.

Preko granice smiju samo njemački državljani i stranci koji borave u Njemačkoj. Za one kojima je dopušten ulazak, postoji stroga 14-dnevna obveza karantene, koja se testom ne može skratiti, a odnosi se i na one koji su potpuno cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *