Apokaliptične scene iz Njemačke, poplave su uništile cijela naselja, više od 100 mrtvih - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Apokaliptične scene iz Njemačke, poplave su uništile cijela naselja, više od 100 mrtvih

Apokaliptične scene iz Njemačke, poplave su uništile cijela naselja, više od 100 mrtvih

Njemačka se suočava s velikom prirodnom katastrofom koju su uzrokovale velike padavine i poplava. Broj smrtno stradalih je viši od 100, ali se strahuje da će još rasti prenosi klix.ba.

Najveće poplave zabilježene su u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja. Ovo se dešava nakon rekordne količine padavina u dijelovima Zapadne Evrope, zbog kojih su se velike rijeke izlile iz korita. Meteorolozi nastavak kiše predviđaju i narednih dana, a vodostaji u rijeci Rajni i njenim pritokama opasno rastu.

Policija u Kelnu također izvještava o sve većem broju žrtava iz savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Westfalija. U općini Heimerzheim blizu Bona je oko 6.000 stanovnika moralo napustiti svoje kuće i stanove, javlja dopisnica DW-a Marie Sina.

Vlasti u Njemačkoj navode da se 1.300 osoba za sada vodi kao nestalo. Problemima nema kraja jer je došlo do prekida u telekomunikacijama i do velikog broja osoba nemoguće je doći.

Veliki broj kuća je poplavljen, ulice su uništene, a klizišta prijete.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se trenutno nalazi u posjeti SAD-u, nazvala je smrtonosne poplave u svojoj domovini katastrofom.

“Ovdje u Washingtonu moje su misli s narodom u domovini. Ne znamo još tačan broj stradalih, ali bit će ih puno. Neki su u podrumima kuća, neke vatrogasci pokušavaju izbaviti”, rekla je Merkel.

Curenje plina dodatno otežava posao za spasilačke timove koji pokušavaju brodom doći do izoliranih ljudi. Škole u zapadnim dijelovima zemlje su zatvorene, a veliki broj puteva u potpunosti blokiran.

Oglasila se i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je kazala da je Evropska unija spremna pomoći.

“Moje misli su s porodicama žrtava razornih poplava u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj i s onima koji su izgubili svoje domove”, napisala je na Twitteru bivša njemačka ministrica obrane.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *