Njemačka: Od 01. januara veće plate, dječiji doplatci, korona bonusi … - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka: Od 01. januara veće plate, dječiji doplatci, korona bonusi …

Njemačka: Od 01. januara veće plate, dječiji doplatci, korona bonusi …

U 2022. godini bit će mnogo promjena za građane Njemačke. Neke će promjene biti primjetne i u novčaniku, piše Fenix Magazin.

Evo pregleda:

Korona bonus do 1.500 eura do kraja marta 2022. godine

Do 31. marta zaposlenici mogu od svog poslodavca dobiti korona bonus od maksimalno 1.500 eura – neoporezivo. Jedan od preduvjeta je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja uzrokovanog korona krizom i da se isplaćuje uz plaće.

Povećanje dječjeg dodatka (Kinderzuschlag)

Dječji dodatak uz dječji doplatak za porodice s niskim primanjima, bit će neznatno povećan. Povećava se s 205 eura za 4 eura na 209 eura mjesečno po djetetu. To vrijedi samo ako se 1. janiara ne odluči o kratkoročnom povećanju dječjeg dodatka, navode u Ministarstvu.

Minimalna plaća se povećava na 12 eura po satu

Zakonska minimalna plaća trenutačno iznosi 9,60 eura po satu. U novoj godini povećat će dva puta: 1. januara 2022. povećat će se na 9,82 eura, a 1. juna 2022. na 10,45 eura. SPD, Zeleni i FDP žele povećati minimalnu plaću na 12 eura po satu. Nakon jednokratnog usklađivanja, neovisno povjerenstvo za minimalnu plaću trebalo bi odlučiti o eventualnim daljnjim povećanjem, kako stoji u koalicijskom sporazumu.

„Gumb“ za otkazivanje ugovora na Internetu

Svako ko sklopi ugovor na internetu moći će ga ubuduće lakše raskinuti. Od 1. maja takozvane dugoročne obveze podliježu „gumbu“ za otkazivanje, kojim se potrošači mogu riješiti svojih ugovora bez dodatnih pisanja pisama.

Zakon o garancijama

Svatko ko kupi proizvod za koji se kasnije pokaže da je neispravan može, očekivati bolje uvjete povrata proizvoda od 2022. godine. To je omogućeno proširenjem garancijskog zakona: zakonska pretpostavka da je kvar već postojao u trenutku kupnje produljuje se sa šest mjeseci na godinu dana.

Deutsche Post želi povećati poštarinu

S obzirom na povećanje plata i troškova, Deutsche Post planira veće poštarine od 1. januara. Za standardno pismo trebat će izdvojiti 85 centi umjesto dosadašnjih 80 centi, a za dopisnicu 70 centi umjesto 60 centi.

Obveza plaćanja povrata na ambalažu bit će proširena od sljedeće godine
Od 1. januara produljuje se obvezni povrat na ambalažu za piće u plastičnim bocama. Dok su sokovi od voća i povrća ranije bili izuzeti od jednosmjernog pologa od 25 centi, to će se ubuduće odnositi i na njih. Limenke pića također podliježu pologu bez iznimke.

Porez na CO2 u 2022. godini

Porez na CO₂ povećat će se u 2022. godini kako bi zaštita klime postala učinkovitija. Umjesto 25 centi po toni emitiranog ugljičnog dioksida, plaćat će se 30 centi. Između ostalog, to ima utjecaja na cijene goriva – doduše ne tako snažno kao početkom 2021. godine. Prema izračunima ADAC-a, benzin i dizel tada će vjerojatno poskupjeti za oko jedan i pol cent zbog cijene CO₂.

Moguća promjena za plug-in hibride

Kupci određenih automobila koji imaju elektromotor kao i motor s unutarnjim izgaranjem i koji se pune putem strujnog kabla (plug-in hibridi) više ne mogli koristiti državnu subvenciju od 2022. godine. Budući da se propisani električni domet povećava s 40 na 60 kilometara.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *