Angela Merkel predala dužnost novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Angela Merkel predala dužnost novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu
epa09629624 Former German Chancellor Angela Merkel and German Chancellor Olaf Scholz attend the official handing over ceremony of the Chancellery in Berlin, Germany, 08 December 2021. A coalition of Social Democratic Party (SPD), Green party (Die Gruenen) and Free Democratic Party (FDP) forms the new German government. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Angela Merkel predala dužnost novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu

Novoizabrani kancelar Njemačke Olaf Scholz i formalno je preuzeo dužnost od odlazeće šefice njemačke vlade Angele Merkel.

Nakon polaganja svečane zakletve u njemačkom parlamentu, Scholz i novi ministri njemačke vlade su stupili na dužnost, a u sjedištu vlade u Berlinu upriličena je i ceremonija primopredaje dužnosti.

Odlazeća kancelarka Merkel čestitala je svom nasljedniku Scholzu na izboru i kazala da zna s kakvim uzbuđenjem se stupa na tu poziciju.

“Ova dužnost je uzbudljiva, zadovoljavajuća i istovremeno predstavlja izazovan zadatak. Ako se to radi sa zadovoljstvom, preuzimanje odgovornosti za ovu zemlju može biti jedna od najljepših dužnosti“ kazala je Merkel.

Merkel se zahvalila i svim službenicima njemačke vlade i poželjela im uspješan rad sa novoizabranim kabinetom.

“Znam da posao preuzimate s velikim motivima. Zato na najbolji način brinite o ovoj kući i radite ono što je najbolje za našu državu. To je moja želja“, kazala je Merkel.

Novi njemački kancelar Scholz se zahvalio prethodnici Merkel na svemu što je radila proteklih 16 godina te je dodao da je napravila izuzetne stvari.

“U tom periodu su savladane mnoge poteškoće i suočavali smo se s mnogim krizama. Radio sam na više pozicija u vašim kabinetima i neke od kriza smo zajedno rješavali. Uvijek smo imali dobru saradnju“, kazao je Scholz.

Scholz bi večeras trebao predsjedavati i prvom sjednicom nove njemačke vlade koju čini koalicija Socijaldemokratske partije (SPD), Stranke zelenih i Slobodne demokratske partije (FDP).

federalna.ba/AA

Loading

O urednik

Također pogledajte

U Austriji 230.000 praznih radnih mjesta, traže se radnici iz BiH, Srbije…

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno radi na privlačenju novih radnika, s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *