Njemačka uvodi ekonomsku izolaciju Bosanskom entitetu RS, žele preraspodjelu EU fondova za BiH - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka uvodi ekonomsku izolaciju Bosanskom entitetu RS, žele preraspodjelu EU fondova za BiH

Njemačka uvodi ekonomsku izolaciju Bosanskom entitetu RS, žele preraspodjelu EU fondova za BiH

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger govorio je o planovima njemačke diplomatije i ministrice Annalene Baerbock kada je riječ o eventualnom uvođenju sankcija za Milorada Dodika i vlasti u RS-u zbog secesionističkih aktivnosti.

Na konferenciji za medije Ministarstva vanjskih poslova novinari su pitali Burgera o tome šta se konkretno razmatra kada se govori o tome da Milorad Dodik mora platiti cijenu za secesionističke aktivnosti.

“Annalena Baerbock je nakon sastanka u ponedjeljak rekla da EU mora poslati jasan signal protiv pokušaja secesije te da se osigura da destruktivna politika Dodika i RS-a ne prođe bez posljedica. Ona predstavlja oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na Dejton. Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou Evropske unije kako bismo preraspodijelili sredstva projekata koja su namijenjena Bosni i Hercegovini“, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

akođer, glasnogovornik Burger je naglasio kako se unutar Evropske unije razmatraju i mjere protiv pojedinaca koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

“U bliskom smo kontaktu s partnerima u EU, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To su teme o kojima se sada vode rasprave kako bi se stavio jasan znak ‘Stop’ na takve neprihvatljive secesionističke tendencije. Naravno, kada će se donijeti takve odluke ne ovisi samo o Saveznoj vladi Njemačke, već se tiče i koordinacije s evropskim partnerima”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger.

O mogućim ekonomskim sankcijama i o tome šta bi one mogle podrazumijevati govorio je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je naglasio kako sankcije nisu jedini instrument djelovanja.

“Zamislivo je i da se uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija”, kaže Schmidt.

Podsjetimo, bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas prvi je nametnuo priču o uvođenju svojevrsnih ekonomskih sankcija RS-u. U nedavnom intervjuu za Klix.ba Maas je izjavio kako Njemačka ne može sjediti skrštenih ruku dok vlasti u RS-u provode secesionističke aktivnosti.

“Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje”, pojasnio je tada Maas.

Loading

O urednik

Također pogledajte

U SLUČAJU DA ŠTEDITE NOVAC U NJEMAČKOJ BANCI, ONDA MORATE BITI OPREZNI: Evo zašto ovaj iznos štednje nikako ne smijete preći.

Vrlo malo ljudi zna da previše štedjeti nije dobra stvar. Sljedeći iznos nikada ne smije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *