OD 19. JULA U NJEMAČKOJ: Evo ko mora biti na oprezu, pogotovo ako putuje na godišnji odmor izvan Njemačke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / OD 19. JULA U NJEMAČKOJ: Evo ko mora biti na oprezu, pogotovo ako putuje na godišnji odmor izvan Njemačke

OD 19. JULA U NJEMAČKOJ: Evo ko mora biti na oprezu, pogotovo ako putuje na godišnji odmor izvan Njemačke

Valjanost vozačke dozvole u Njemačkoj bi mnogim vozačima uskoro mogla isteći. Njemačke vlasti upozoravaju kako je još uvijek puno vozača koji nisu zamijenili svoje vozačke dozvole, a rok im istieče 19. jula prenosi fenix-magazin.

Za one koji su rođeni između 1953. i 1958., a još uvijek imaju vozačku dozvolu koja je izdana prije 1. januara 1999. godine, vozačka dozvola isteći će 19. jula 2022. godine.

Prvobitni rok za razmjenu zapravo je bio 19. juli, ali je ponovno produžen zbog pandemije koronavirusa. Dakle, ako je sada ne zamijenite, vaša će vozačka dozvola biti nevažeća nakon 19. jula 2022.!

Vozač kojeg policija uhvati bez valjane vozačke dozvole a spada u spomenutu skupinu vozača koji trebaju zamijeniti svoje vozačke dozvole, riskira kaznu od deset eura. Prema podatcima ADAC-a, problema bi moglo biti i s vozačkim dozvolama koje su istekle dok je vlasnik u inozemstvu. ADAC zbog toga posebno poziva na oprez te podsjeća vozače da provjere do kad im je vozačka dozvola valjana. Odu li na godišnji odmor izvan Njemačke i u međuvremenu im istekne vozačka dozvola, mogli bi imati problema.

Zamjena se u pravilu obavlja u nadležnom tijelu za vozačke dozvole ili uredu za vozačke dozvole. Ovisno o tome gdje živite, to može biti i Ured za registraciju građana. Zamjena je obavezna, ali se odvija bez pregleda ili zdravstvenog pregleda, navode iz ADAC-a.

Sljedeća skupina vozačkih dozvola izdanih zaključno s 31. decembrom 1998. su one rođene od 1959. do 1964. godine. Oni vozačke dozvole moraju zamijeniti do 19. januara 2023.

Izvor: Fenix-magazin.de 

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *