NJEMAČKA: Od 1. avgusta plate će porasti za 6,5 ​​posto, radnici će dobiti po 500 eura dva puta, evo šta morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NJEMAČKA: Od 1. avgusta plate će porasti za 6,5 ​​posto, radnici će dobiti po 500 eura dva puta, evo šta morate znati:

NJEMAČKA: Od 1. avgusta plate će porasti za 6,5 ​​posto, radnici će dobiti po 500 eura dva puta, evo šta morate znati:

Nakon nedelju dana prepucavanja i štrajkova upozorenja, radnicima u metalnoj industriji u Njemačkoj će postati bolje: od 1. avgusta plaće će porasti za 6,5 ​​posto. IG Metall i poslodavci su se oko toga složili.

Novi kolektivni ugovor vrijedi 18 mjeseci i počinje u lipnju.

Za prva dva mjeseca od novog kolektivnog ugovora zaposlenici primaju ukupno 500 eura jednokratne naknade, a pripravnici 200 eura.

Do sada se kolektivni ugovor odnosio na Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, Donju Sasku i Bremen, gdje u industriji radi 68.000 ljudi.

Međutim, partneri u kolektivnom pregovaranju u Istočnoj Njemačkoj vjerojatno će usvojiti smjernice.

Da bi kolektivni ugovor postao valjan, još uvijek je potrebna suglasnost Odbora za kolektivno pregovaranje IG Metalla.

Sljedećih nedjelja u kompanijama će se radnici još morati izjasniti o novom kolektivnom ugovora, nakon čega bi se sindikat trebao donijeti konačnu odluku.

No, novi kolektivni će gotovo sigurno biti na snazi, poslodavci su već dali svoj potpis.

U posljednjih nekoliko tjedana tisuće radnika u gradovima poput Salzgittera, Bremena, Bochuma i Duisburga sudjelovale su u štrajkovima upozorenja kako bi uvjerili poslodavce da podignu plaće.

Nedavno su ponudili povećanje od 4,7 posto na rok od 21 mjesec.

IG Metall je pak tražio 8,2 posto više novca za godinu dana. Nakon devetosatnog četvrtog kruga pregovora, strane su donijele odluku u srijedu.

Gerhard Erdmann, član Izvršnog odbora Udruge poslodavaca čelika, rekao je nakon dogovora da je povećanje plaća “na gornjoj granici onoga što je gotovo prihvatljivo”.

Nadamo se da ekonomski rizici – kao što su problemi globalnog lanca opskrbe i posljedice rata u Ukrajini – neće imati puni utjecaj na metalnu industriju.

“Ako se to dogodi, partneri u kolektivnom pregovaranju moraju pronaći rješenja”, dodaje Erdmann.

Upravitelj sindikata IG Metall iz NRW, Knut Giesler, bio je zadovoljan. „U vrijeme visoke inflacije postigli smo pregovarački rezultat koji odmah donosi značajan plus od 6,5 posto u novčanike zaposlenika.“

To je najveći postotak povećanja plaća u metalnoj industriji u posljednjih 30 godina.

Loading

O urednik

Također pogledajte

berlin zastava

Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe

Njemačka je nedavno pokrenula šestomjesečni probni period u kojem će zaposlenici u 45 firmi širom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *