Dobre vijesti: Bh. radnici mogu imati plate kao u Njemačkoj, ali evo pod kojim uslovima - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Dobre vijesti: Bh. radnici mogu imati plate kao u Njemačkoj, ali evo pod kojim uslovima

Dobre vijesti: Bh. radnici mogu imati plate kao u Njemačkoj, ali evo pod kojim uslovima

Zahvaljujući međunarodnoj suradnji sindikata, od naredne godine radnici u poduzećima u BiH, koja rade za velike njemačke brendove, moći će se obratiti državnoj agenciji u Njemačkoj i tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad, uključujući i pravo na odgovarajuću plaću.

Ovo je za Srpskainfo potvrdio Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS.

“Vlada Njemačke je donijela odluku da radnici poduzeća na Balkanu i na istoku Europe, koji rade za njemačke kompanije, mogu preko jedne njemačke državne agencije tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad. Od siječnja naredne godine to će pravo imati radnici iz poduzeća s više od 3.000 zaposlenih”, pojasnio je Ružičić.

On dodaje da će od 2024. ista prava imati i radnici u preduzećima sa 1.000 radnika, koji su “izvođači radova” za njemačke kompanije, a kasnije će se taj prag spuštati, na sve manja preduzeća.

“Usluge njemačke državne agencije i nevladinih organizacija, koje učestvuju u zaštiti prava inostranih radnika, biće besplatne za sve radnike koji im se obrate. Evropska komisija priprema direktivu s ciljem da se ovaj njemački model preslika na sve zemlje EU”, kaže Ružičić.

On tvrdi da će radnici u BiH, ukoliko rade u poduzećima koja izvoze u Njemačku, moći da se obrate njemačkim vlastima u slučajevima mobinga i neplaćenog prekovremenog rada, ali će se moći žaliti i na plaće.

U zaštiti radničkih prava inostranih radnika primjenjivaće se njemački zakoni.

“Agencija će prvo uputiti radnike na medijaciju s firmom poslodavcem iz Njemačke. Ukoliko medijacija ne uspije radnici će moći da sudskim putem traže sva prava koja im pripadaju po zakonima Savezne Republike Njemačke, uključujući i plaću”, navodi Ružičić.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Mašinovođe u Njemačkoj postigle dogovor s Deutsche Bahnom nakon višemjesečnih štrajkova

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” saopćio je danas da je postignut dogovor o platama sa kompanijom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *