STANOVNICI NJEMAČKE DOBIVAJU 3.000 EURA PREMIJE ZBOG INFLACIJE? Ovako će funkcionisati isplata u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / STANOVNICI NJEMAČKE DOBIVAJU 3.000 EURA PREMIJE ZBOG INFLACIJE? Ovako će funkcionisati isplata u Njemačkoj

STANOVNICI NJEMAČKE DOBIVAJU 3.000 EURA PREMIJE ZBOG INFLACIJE? Ovako će funkcionisati isplata u Njemačkoj

Građani Njemačke trenutno se suočavaju sa sve većim troškovima života. Bilo da se radi o struji, plinu ili hrani – cijene su rekordne. S trećim paketom pomoći, savezna vlada sada ponovno želi udovoljiti stanovništvu prenosi fenix-magazin.

Osim zaustavljanja rasta cijene struje, povećanja dječjeg doplatka, jednokratne isplate za penzionere, inflacijska premija je također dio trećeg paketa pomoći. Inflacijska premija je jednokratna isplata firmi zaposlenicima bez poreza i socijalnog osiguranja.

Ovaj mjesec u Njemačkoj bonus od 300 eura, evo ko će ga dobiti i kada

Vlada glasa za premiju za inflaciju

Kako je rekao kancelar Olaf Scholz (SPD) na štamparskoj konferenciji u nedjelju (4. septembra), taj bi bonus po zaposleniku trebao biti do 3.000 eura. To je rezultat kruga razgovora sa sindikatima i poslodavcima.

U ovom je slučaju njemačka vlada spremna “izuzeti iznos do 3.000 eura od poreza i doprinosa za socijalno osiguranje u slučaju dodatnih isplata firmi svojim zaposlenicima.”

Zbog kritične situacije s inflacijom u Njemačkoj takva isplata bi mogla ogromno rasteretiti mnoge građane.

Dobrovoljna isplata inflacijske premije za poduzeća

Koliko god premija za inflaciju dobro zvučala, ovo je samo apel vlade za poslodavce. To znači da, kao i kod korona bonusa, ne postoji zakonska obaveza na neoporezivu isplatu. Hoće li i koliko poslodavac isplatiti premije u konačnici ovisi o njemu.

Sam Scholz pozdravlja takvu dodatnu isplatu i kaže da političari sada žele odrediti smjer za to. “Učinit ćemo sve da se to i realizira.” Ne zna se hoće li od toga profitirati samo pojedini radni odnosi. Moguće je da će inflacijsku premiju, osim stalno zaposlenih, primati i zaposlenici na mini jobu i zaposleni na pola radnog vremena.

U septembru svi zaposlenici prvo dobivaju energetski dodatak od 300 eura, koji se izravno oporezuje.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *