POVEĆANJE PLATE ZA MILIONE LJUDI. U Njemačkoj od ponedjeljka veće plate, ali ne svima: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / POVEĆANJE PLATE ZA MILIONE LJUDI. U Njemačkoj od ponedjeljka veće plate, ali ne svima:

POVEĆANJE PLATE ZA MILIONE LJUDI. U Njemačkoj od ponedjeljka veće plate, ali ne svima:

Od subote, 1. oktobra, u Njemačkoj će se povećati minimalna plata, te bi veću mjesečnu platu trebali dobiti milioni ljudi. Sa stajališta Njemačkog savezna sindikata (DGB) to je tračak nade, no žale se na nedostatke u primjeni minimalne plate.

Prema novoj studiji, 6,64 miliona ljudi u Njemačkoj imat će koristi od povećanja minimalne plate 1. oktobra, piše Fenix.

Pročitajte još:

NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ: Evo ko će sve moći podnijeti zahtjev za stambene naknade

Toliko zaposlenika u Njemačkoj trenutno zarađuje manje od 12 eura bruto po satu, u utorak je u Düsseldorfu na temelju vlastitih izračuna objavio, sindikatu blizak Institut za ekonomske i društvene znanosti (WSI) Zaklade Hansa Böcklera.

Njemački savez sindikata (DGB), koji se uvijek zalagao za minimalnu platu i njeno povećanje, ocijenio je povećanje “tračkom nade u ovim teškim vremenima”, kako je rekao član uprave DGB-a Stefan Körzell s obzirom na energetsku krizu i veće cijene.

Među onima koji sada imaju koristi od povećanja, 2,55 miliona zaposlenih je na puno radno vrijeme, prema WSI-ju. Prema studiji, gotovo svaki deseti zaposlenik s punim radnim vremenom diljem zemlje trenutno prima manje od 12 eura po satu. Prema tome, među zaposlenicima na određeno vrijeme iznosi 20,1 posto, a među onima koji rade mini-job čak 80 posto.

Pročitajte još:

Razmišljate li o odlasku u Njemačku? Evo šta morate znati i kako do posla preko agencije:

Međutim, prema DGB-u, mnogi u svim sektorima još uvijek ne primaju zakonom propisanu minimalnu platu.

– Savezna vlada mora značajno povećati broj osoblja u odgovornom tijelu za financijski nadzor, zahtijeva Körzell.

Istodobno je pozvao na daljnje financijsko rasterećenje, budući da minimalna plaća ne može ublažiti rast cijena energije i hrane.

Krajnje je vrijeme za paušalni iznos cijene energije i gornju granicu cijene energije, za koju bi se trebalo skinuti “višak profita velikih energetskih i naftnih kompanija”, rekao je Stefan Körzell.

DGB je za ovu srijedu najavio informativne kampanje o povećanju minimalne plate na više od 230 željezničkih postaja diljem Njemačke.

U potrazi ste za dobrim poslodavcem u vašoj regiji ili tek se namjeravate doseliti u Njemačku? Onda ste na pravom mjestu. Oglase možete pregledati OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *