NOVČANO OLAKŠANJE: Njemačko ministarstvo otkriva kako možete dobiti dodatnih 2.418 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NOVČANO OLAKŠANJE: Njemačko ministarstvo otkriva kako možete dobiti dodatnih 2.418 eura

NOVČANO OLAKŠANJE: Njemačko ministarstvo otkriva kako možete dobiti dodatnih 2.418 eura

Briga o bližnjima veliki je psihički i financijski teret za većinu porodica. A novčane brige u Njemačkoj nastaju u birokratskoj vatri između fondova za njegu i Ministarstva zdravstva. Otkrivamo kako ipak možete dobiti minimalno 1.612 eura za njegu bližnjih prenosi fenix-magazin.

Privremena skrb ima za cilj rasteretiti rođake koji skrbe. Služba za njegu ili drugi rođaci i prijatelji mogu preuzeti brigu do šest tjedana godišnje. Fond osiguranja za dugotrajnu njegu daje za njegu drugih osoba 1.612 eura godišnje. Ali postoji velika kvaka!

Jer rođaci ne dobivaju ovaj novac. Umjesto 1.612 eura, oni dobivaju samo dio koji se obračunava od iznosa dodatka za njegu. AOK u izjavi za njemačke medije prenosi izjavu Njemačkog ministarstva zdravstva: “Obitelj i rodbina imaju drugačiji odnos prema onima kojima je potrebna njega, zbog obiteljskih veza i moralnih obaveza, naknada za njegu nije “naknada” ali je priznanje.” U konačnici, međutim, odluka nije na osiguranju, već u politici.

Iz Njemačkog ministarstva zdravstva objašnjavaju kako obitelji mogu doći do novca za pruženu skrb. Ako se o određenoj osobi brine član obitelji, “troškovi su u pravilu ograničeni na iznos naknade za njegu za utvrđeni stupanj njege”.

Međutim, onda dolazi veliko ali: “Troškovi do 1.612 eura mogu se nadoknaditi ako je zamjenski njegovatelj imao troškove u vezi sa skrbi, kao što su putni troškovi ili gubitak zarade.”

Kako pišu njemački mediji, pozivajući se na informacije iz Ministarstva, za njegu drugih osoba je moguće dobiti do 2.418 eura po kalendarskoj godini.

Konkretno, to znači da obitelji moraju dokazati da privremeno nisu mogle ići na posao kako bi se brinule o srodniku ili su morale putovati dalje.

Zašto ne unajmiti službu za njegu?

Ako obitelji ne mogu ili ne žele brinuti za svoju rodbinu, fondovi osiguranja za dugotrajnu skrb povezuju ih s raznim službama za njegu. Njihove usluge također se mogu nadoknaditi novcem iz fonda za privremenu skrbi. Međutim, satnice i dnevnice su visoke, pa se novac brzo iscrpi.

A onda same obitelji moraju plaćati troškove skrbi, što mnogima nije financijski izvedivo. No, Ministarstvo zdravstva otkriva savjet s kojim rodbina može lako uštedjeti mnogo novca: “Osiguravajuća društva za dugotrajnu njegu na zahtjev besplatno dostavljaju usluge i usporedne cjenike koji daju pregled odobrene skrbi (ambulantne, izvanredne i stacionarne) u regiji, te o uslugama koje nude i njihovim troškovima.

Zbrinjavanje onih kojima je potrebna njega od strane njihovih srodnika također je model štednje koje imaju fondovi osiguranja.

Iznenađujući odgovor Ministarstva zdravstva

Pa zašto se onda ne popravi financijska situacija za brižne rođake koji su ipak tako važni? Ministarstvo zdravstva daje iznenađujući odgovor:

“U sadašnjem koalicijskom sporazumu dogovoreno je objedinjavanje usluga poput kratkotrajne i preventivne skrbi u transparentan i fleksibilan proračun pomoći uz obvezu dostavljanja dokaza u svrhu jačanja kućne njege.”

U planu je pojednostavljenje za brižnu rodbinu, no kako bi to trebalo izgledati u praksi? “Međutim, o specifičnom dizajnu bilo kakvih pravnih propisa i njihovom stupanju na snagu tek će se morati raspraviti i odlučiti”, rečeno je iz Ministarstva.

Kada će rodbini biti financijski lakše preuzeti psihički stresnu brigu o svojoj rodbini još nije izvjesno. Ali činjenica da će vlast raditi daje nadu svima koje muči ovaj problem.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nijemci izračunali: Isplati li se ikako kupovina nekretnina?

Manje od polovine njemačkih građana stanuje u vlastitoj nekretnini. To je najniža kvota u Evropskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *