Stranci uskoro mogu lakše do njemačkog državljanstva, moguće je i u roku od tri godine evo kako: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Stranci uskoro mogu lakše do njemačkog državljanstva, moguće je i u roku od tri godine evo kako:

Stranci uskoro mogu lakše do njemačkog državljanstva, moguće je i u roku od tri godine evo kako:

Stranci bi uskoro mnogo lakše mogli dobiti njemačko državljanstvo, neki čak i za tri godine. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke je potvrđeno da ta reforma, dogovorena u koalicionom sporazumu, napreduje.

Reforma njemačkog Zakona o državljanstvu, dogovorena u koalicionom sporazumu Socijaldemokratske partije (SPD), Zelenih i Slobodne demokratske stranke (FDP), otišla je korak dalje. Nacrt zakona je skoro gotov i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima – izjavio glasnogovornik ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Njemački pasoš nakon pet ili čak tri godine

Prije svega oni koji već više godina žive u ovoj državi trebali bi lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je trenutno slučaj, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti već nakon pet godina boravka u Njemačkoj.

U slučaju “posebnih integracionih doprinosa” to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine – na primjer, ako su useljenici pokazali poseban akademski, profesionalni ili dobrovoljni angažman ili posebno dobro vladaju jezikom.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj trebala bi automatski dobiti pravo na njemačko državljanstvo ako jedan od roditelja unazad pet godina posjeduje stalnu boravišnu adresu u Njemačkoj. Do sada je to pravilo važilo tek nakon osam godina.

Manje barijere za osobe starije od 67 godina

Za osobe starije od 67 godina, Faeser želi ukinuti formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene. Umjesto toga, trebala bi biti dovoljna “sposobnost verbalnog razumijevanja”. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao izostati i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ovom reformom bi trebalo značajno biti olakšano i posjedovanje više državljanstava. Već duže od 15 godina je za više od polovine svih novih državljana odobreno posjedovanje više državljanstava, navodi se u nacrtu zakona u koji je njemački javni servis (ARD) imao uvid.

Kritika opozicije

Vođa opozicione parlamentarne frakcije Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Thorsten Frei (CDU) kritikovao je planirane izmjene.

“Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je u izjavi za medije.

Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je konstatovala da se strancima u Njemačkoj time uskraćuje podsticaj da se integrišu, piše Deutsche Welle (DW).

Pročitajte još

Evo ko zvanično dobija premiju od 3000€! Provjerite da li se i vi možete radovati jer kreće isplata novca:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nijemci izračunali: Isplati li se ikako kupovina nekretnina?

Manje od polovine njemačkih građana stanuje u vlastitoj nekretnini. To je najniža kvota u Evropskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *