Austrija je postala atraktivnija od Njemačke? Evo kako sa vašim državljanstvom dobiti Austrijsku radnu dozvolu i raditi u Austriji: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Austrija je postala atraktivnija od Njemačke? Evo kako sa vašim državljanstvom dobiti Austrijsku radnu dozvolu i raditi u Austriji:

Austrija je postala atraktivnija od Njemačke? Evo kako sa vašim državljanstvom dobiti Austrijsku radnu dozvolu i raditi u Austriji:

Republika Austrija je obećana zemlja za građane Bosne i Hercegovine, gdje prema statistikama trenutno radi blizu 100.000 građana sa državljanstvom BiH plus građani BiH koji su dobili austrijsko državljanstvo.

Da biste radili u Austriji morate, prije svega, pronaći firmu koja će za vas garantovati i napraviti vam radnu dozvolu preko Zavoda za zapošljavanje (AMS). Kada pronađete firmu (preporučujemo da izbjegavate firme čiji su vlasnici osobe sa Balkana), ista će vam nakon dogovora sa vama proslijediti ono što vam je potrebno od dokumentacije kako bi za vas predali za radnu dozvolu na AMS-u.

Prema informacijama koje posjeduje uredništvo portala GPMaljevac.COM, to su slijedeći dokumenti:

  1. Kopija vašeg pasoša,
  2. Svjedočanstva iz srednje škole uključujući maturalnu diplomu,
  3. Potvrda o nekažnjavanju,
  4. Potvrda o ploženom Njemačkom jezika (ukoliko imate potvrdu da ste položili Engleski jezik priložite jer vam donosi dodatne bodove),
  5. Radno iskustvo sa potvrdom iz firme u kojoj ste radili.

Gore navedeno su uglavnom dokumenti koji su neophodni za dobivanje radne dozvole (ROT WEIß ROT), ali vam mogu tražiti dodatne dokumente. Trebate imati na umu da možete početi raditi tek nakon dobivanja radne dozvole odnosno ROT WEIß ROT karte, u suprotnom postoje kosenkvense poput zabrane ulaska u Austriju i tome slično.

Prva radna dozvola u Austriji za državljane BiH traje 24 mjeseca i u tom periodu ste dužni raditi za istu firmu (firma koja vam je napravila radnu dozvolu) nakon čega samostalno možete predati za slobodno tržište rada.

Napominjemo da je neophodno 55 bodova da biste dobili ROT WEIß ROT kartu, odnosno radnu dozvolu. Bodove dobivate tako da pripremite što više dokumentacije poput radnog iskustva, položenog njemačkog jezika i slično.

Također, državljani Republike Hrvatske u Austriji mogu raditi bez dobivanja radne dozvole, odnosno sa vlastitom putovnicom, prenosi GPMaljevac

Više informacija možete pronaći klikom na ovaj LINK.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *