Od 1. Januara naredne godine još lakše do zaposlenja u Njemačkoj. OVO MORATE ZNATI: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Od 1. Januara naredne godine još lakše do zaposlenja u Njemačkoj. OVO MORATE ZNATI:

Od 1. Januara naredne godine još lakše do zaposlenja u Njemačkoj. OVO MORATE ZNATI:

Najave njemačke vlade o izmjenama zakona o imigraciji kojima nastoje privući dodatnu kvalifikovanu radnu snagu u ovu zemlju, pravi su novogodišnji poklon svima koji žele bolje radne ali i životne uslove potražiti upravo u Njemačkoj.

Iako je još u martu 2020. godine vlada ove najmnogobrojnije evropske zemlje usvojila Zakon o imigraciji kvalifikovanih radnika, useljavanje iz zemalja koje nisu članice Evropske unije bilo je ograničeno, tako da je u Njemačkoj i dalje evidentan nedostatak stručnjaka i radnika.

Novosti koje vlada Njemačke planira realizovati jesu tri paketa izmjena postojeće zakonske regulative kojim se namjerava napraviti reforma useljavanja sa svrhom zapošljavanja, ali i lakše sticanje državljanstva. Posebno interesantna informacija za građane zemalja zapadnog Balkana, pa tako i za građane BiH, jeste da će se trajanje aktuelne regulative za traženje zaposlenja produžiti na neograničeno vrijeme.

Nova pravila sigurno će olakšati donošenje odluke o odlasku svima koji biraju Njemačku kao idealnu destinaciju za sebe i svoju porodicu, čime će se trend iseljavanja bh. građana u ovu evropsku zemlju nastaviti. Odlazak Bosanaca i Hercegovaca u Njemačku ranije je bio prvenstveno zbog ekonomskih razloga i boljih prilika za zaposlenje, no danas su stvari malo drugačije.

Prema rezultatima ankete koja je u septembru ove godine sprovedena na portalu klix.ba, 26% ispitanika kao razlog odlaska u Njemačku navodi bolje uslove rada i bolju zaradu. S druge strane, uređen sistem i sigurniji život su razlozi zbog kojih bi čak 60% ispitanika nastavilo život u ovoj evropskoj zemlji.

“Naša agencija je do sada pomogla velikom broju naših građana da nađu zaposlenje kod sigurnih i pouzdanih poslodavaca u Njemačkoj. No, nije rijetka situacija kada našu pomoć potraže i cijele porodice koje jednostavno žele bolje uslove rada i bolju platu, ali isto tako žele život u uređenom sistemu. Tako smo nedavno pružili podršku mladom bračnom paru koji je počeo novi život u Berlinu”, izjavio je predstavnik agencije Jobstep International koja je već 12 godina sigurna veza sa njemačkim tržištem rada.

Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, čini se da će mnogima novogodišnja odluka biti baš odluka o odlasku u Njemačku.

Ako ste među onima koji razmišljaju o donošenju životne odluke o novom početku upravo u Njemačkoj, ne morate čekati Novu godinu. Već sada možete napraviti prvi korak i provjeriti otvorena radna mjesta kao i tražiti podršku u nostrifikaciji diplome ili popunjavanju različitih formulara.

Potreban vam je posao u Njemačkoj, ovdje se možete prijaviti:

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *