Dobre vijesti za radnike njemačkog diva, u džep će spremiti i do 9.000 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Dobre vijesti za radnike njemačkog diva, u džep će spremiti i do 9.000 eura

Dobre vijesti za radnike njemačkog diva, u džep će spremiti i do 9.000 eura

Na godišnjoj tiskovnoj konferenciji BMW-a, grupacija je u srijedu objavila impresivne brojke. Prošle godine BMW je prodao 2,4 milijuna automobila i ostvario rekordnu dobit od 23,5 milijardi eura prije oporezivanja.

Zaposlenici također dobivaju dio toga. Kvalificirani radnici u platnoj skupini 5 dobivaju 9.000 eura udjela u dobiti plus dividende za starosnu skrb, rekla je kadrovska menadžerica Ilka Horstmeier. BMW je već platio ovaj iznos prošle godine, tada se govorilo da je to rekordni bonus, prenosi Fenix magazin.

Evo koliko zarađuju radnici u automobilskoj industiji

Zaposlenici BMW-a tek su nedavno mogli uživati u dodatnoj isplati. Uz siječanjsku plaću dobili su dodatak za inflaciju od 1.500 eura – neoporezivo. A početkom 2024. trebalo bi doći još 1.500 eura za kompenzaciju inflacije.

Za 2023. godinu BMW očekuje blago povećanje prodajnih brojki i nastavak visokih cijena novih automobila, ali znatno manji profit. Dobrih 7,7 milijardi eura dobiti iz 2022. otišlo je na račun revalorizacije udjela u kineskom zajedničkom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove je godine, pak, otkupna cijena opteretila poslovni rezultat s 1,4 milijarde eura. Financijski direktor Nicolas Peter također izračunava dodatne troškove od više od pola milijarde eura za materijale i sirovine.

Ali u osnovnoj djelatnosti dobro ide: opskrba poluvodičima se poboljšava, proizvodnja radi, a knjige narudžbi su pune. Potražnja je slabija u Europi, ali stabilna u SAD-u, a “u Kini očekujemo određeni oporavak od drugog kvartala”, rekao je glavni financijski direktor.

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovicu. Očekuje se da će odjel automobila ostvariti profitnu maržu od 8 do 10 posto od prodaje prije poreza i kamata, nakon 8,6 posto prošle godine.

Posao s e-automobilima također bi trebao donijeti rast. Ove će godine 15 posto prodanih automobila biti potpuno električni.

“Petina 2024., četvrtina 2025., trećina 2026.”, rekao je izvršni direktor Oliver Zipse. Uvođenje nove platforme klase usmjerene prema e-automobilima s mnogo snažnijim i jeftinijim baterijama za dvije godine dat će veliki poticaj.

Želite posao u automobilskoj industriji onda se prijavite OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …