ODLIČNE VIJESTI ZA STRANE RADNIKE U NJEMAČKOJ: i bez poznavanja njemačkog jezika možete dobiti dobar posao, evo i kako: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / ODLIČNE VIJESTI ZA STRANE RADNIKE U NJEMAČKOJ: i bez poznavanja njemačkog jezika možete dobiti dobar posao, evo i kako:
bundestag

ODLIČNE VIJESTI ZA STRANE RADNIKE U NJEMAČKOJ: i bez poznavanja njemačkog jezika možete dobiti dobar posao, evo i kako:

Dosta kvalifikovanih radnika koji žele raditi u Njemačkoj, te imati dobro plaćen posao odluče se za neka druga tržišta zbog njemačkog jezika. To će se uskoro moglo promijeniti.

Njemački jezik prepreka je za dolazak kvalifikovanih radnika u Njemačku. Zahtjevi za engleskim jezikom kao drugim službenim jezikom sve su glasniji. To je dijelom i stvarnost, piše fenix-magazin

Bavarska ministrica digitalnih nauka Judith Gerlach na LinkedInu je komentarisala val otpuštanja u američkoj Silikonskoj dolini: “Željela bih vas srdačno pozvati da se preselite u Bavarsku”.

Klaus Olbricht, potpredsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore, nedavno je predložio uvođenje engleskog kao drugog službenog jezika u borbi protiv nedostatka kvalifikovanih radnika u Njemačkoj.

Pogled na praksu pokazuje kako je engleski jezik na radnom mjestu stvarnost, barem u start-up firmama i u njemačkim firmama srednje veličine.

Udruga start-up firmi poziva na uklanjanje jezičnih barijera

“Dominantni radni jezik u njemačkim startupima je engleski s 30 posto”, kaže Niclas Vogt iz Udruge start-up firmi za njemačke medije.

To se posebno odnosi na gradove poput Minhena (42,5 posto) i Berlina (62,9 posto).

“Start-up firme bi imale ogromne koristi kada bi se engleski jezik više koristio. Metropole Berlin i Minhen također su atraktivnije za start-upove jer se tamo više govori engleski”, kaže Vogt.

Njemački jezik je velika prepreka, stoga su firme predložile rješenja vlastima.

“S naše tačke gledišta, od političara se jasno zahtijeva da uklone jezične barijere i ponude službene obrasce na engleskom”, kaže Niclas Vogt.

Posebno u područjima IT-a, prodaje i marketinga, njemački start-upi ovise o kvalifikovanim radnicima iz inostranstva.

Ubrzati useljavanje iz trećih zemalja

Vogt se stoga oslanja na ubrzano i olakšano useljavanje, kao što planira njemačka Vlada s obnovom Zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika: „Osnovno je za start-upove znatno pojednostaviti i prije svega ubrzati useljavanje iz trećih zemalja. Odricanje od jezičnih certifikata može promijeniti igru.”

Krajem prošle godine njemačka je Vlada objavila kako želi olakšati useljavanje radnika i dalje razvijati Zakon o imigraciji radnika iz 2020. godine. “Nažalost, ideja da svi radnici na svijetu žele doći u Njemačku je iluzija”, rekao je tada njemački ministar rada Hubertus Heil.

Za to je zaslužan i njemački jezik. Nacrt zakona je u izradi i trebao bi biti predstavljen Bundestagu u prvom kvartalu 2023. godine.

Nedostatak kvalifikovanih radnika ovisi o doseljavanju

Engleski jezik nije samo prisutan na start-up sceni, nego i u njemačkim srednjim poduzećima.

Steffen Kawohl iz Deutscher Mittelstands-Bund (DMB) naglašava kako je engleski posebno tražen u MINT zanimanjima.

Širenje engleskog jezika predstavlja dobitnu situaciju za njemačka srednja poduzeća.

“U borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika njemačko gospodarstvo ovisi o imigraciji kvalificiranih radnika. S povećanjem mogućnosti razmjene ideja na engleskom jeziku, jezična barijera za međunarodne kvalificirane radnike bi nestala, a njemačko tržište rada postalo bi privlačnije,” kaže Kawohl za njemačke medije.

U isto vrijeme, Njemačka će postati privlačnija kao lokacija za međunarodne poslovne partnere i kupce, a konkurentnost će se povećati.

Njemački jezik je službeno propisan zakonom

U međuvremenu, Njemačka udruga državnih službenika (DBB) je oprezna.

Predsjednik DBB-a Ulrich Silberbach ističe kako se engleski već uvelike govori u državnim jezicima. Osim toga, umjesto engleskog, bili bi potrebni francuski, arapski i farsi.

“Poznavanje jezika u administraciji prije svega je pitanje novca. Trebaju nam obuka, alati za prevođenje i lingvisti, ali sve su to ulaganja u osoblje zbog kojih poslodavci odustaju. Njemačka administracija je međunarodna koliko god vi to dopustite. Ne pomaže nam opći zahtjev za korištenjem engleskog jezika”, kaže Silberbach.

Kako navode njemački mediji, njemački jezik je službeno propisan zakonom. Kako bi engleski jezik postao drugi službeni jezik, potrebno je proći dug put u kojemu bi se složile vlade na svim razinama vlasti. Dosad je samo FDP zagovarao ovakvu promjenu.

Izvor: Fenix-magazin

 7,471 total views,  8 views today

O urednik

Također pogledajte

DO POSLA U NJEMAČKOJ NIKAD LAKŠE: Njemačka vlast privlači radnike iz inostranstva, plan se odnosi na radnike sa Zapadnog Balkana

U Njemačkoj trenutno ima 1,98 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je najveći broj ikad zabilježen. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *