Robota dovoljno – nedostaju radnici! Prilika koja se ne propušta! Američkom gigantu nedostaje hiljade radnika u proizvodnji automobila. Na oglas se možete prijaviti OVDJE - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / OSTALI POSLOVI / Robota dovoljno – nedostaju radnici! Prilika koja se ne propušta! Američkom gigantu nedostaje hiljade radnika u proizvodnji automobila. Na oglas se možete prijaviti OVDJE

Robota dovoljno – nedostaju radnici! Prilika koja se ne propušta! Američkom gigantu nedostaje hiljade radnika u proizvodnji automobila. Na oglas se možete prijaviti OVDJE

Prije godinu dana na otvaranju fabrike Tesla u Grünheideu kraj Berlina nije bio samo šef Elon Musk, nego i kancelar Olaf Scholz. Djelo ovog proizvođača automobila ima brojne obožavatelje, ali i brojne kritičare.

Fabrika djeluje poput svemirskog broda koji je sletio usred zelenila. Prošlo je godinu dana otkako je Tesla otvorio svoju fabriku električnih automobila u šumi Grünheide, oko 30 kilometara južno od središta Berlina. S oko 10.000 zaposlenika, Tesla je sada najveći industrijski poslodavac u saveznoj pokrajini Brandenburg koja okružuje njemačku metropolu. Firma je skoro dosegla svoj cilj prve faze širenja od 12.000 zaposlenika. No proizvodnja je još uvijek u fazi rasta.

Na oglas za posao se možete prijaviti klikom na ovaj link

Robota dovoljno – nedostaju radnici

Više od 500 robota pomaže u tvornici, uključujući i “King Konga”: veliki stroj podiže karoseriju na pokretnu traku. Više od 4.000 automobila siđe s proizvodne trake svake sedmice – oko 200.000 vozila godišnje. Još ni do pola nije ostvaren cilj prve faze širenja od 500.000 automobila godišnje. Međutim, šef Tesle Elon Musk ima još više planova.

Musk već gleda u budućnost: u Brandenburgu želi proizvoditi najmanje milijun automobila godišnje. Prvi zahtjev za proširenje proizvodnje već je podnesen pokrajini Brandenburg, a daljnji zahtjevi – primjerice za dodatne zgrade – slijede. Šef Tesle također treba i dovoljno radnika za proširenje tvornice automobila.

Prema agenciji za zapošljavanje u Frankfurtu na Odri, Tesla ima sve veće probleme s pronalaskom radnika. Traže se radnici na održavanju, električari, operateri strojeva i sustava, voditelji smjena i poslovođe. “U Teslu smo poslali oko 1.400 nezaposlenih”, kaže šef agencije Jochem Freyer. “Otprilike polovica je prethodno bila dugotrajno nezaposlena i primala je naknadu od države.” 

Na oglas za posao se možete prijaviti klikom na ovaj link

U nešto više od dvije godine Tesla je podigao svoju tvornicu nazvanu Gigafactory ne čekajući odobrenje pokrajine Brandenburg. Svojim ambicioznim tempom tvrtka stvara pritisak unutar autoindustrije, ali je i na udaru kritika.

Sporni uvjeti rada i odnos prema okolišu

Najmoćniji njemački sindikat, sindikat metalaca IG Metall, je zabrinut zbog radnih uvjeta. „Brzi razvoj ne smije ići na štetu zaposlenih”, upozorava direktorica IG Metalla za Brandenburg Irene Schulz. Popis zamjerki je dugačak: plaće u Tesli u prosjeku su oko 10 do 15 posto niže od uobičajenih u branši. Za nezadovoljstvo skrbe i stresni sustavi smjena, česti prekovremeni rad vikendom te veliko opterećenje zbog nedostatka radnika i brojnih izostanaka zbog bolesti. Tesla ne radi dovoljno na poboljšanju radnih uvjeta. Tvrtka međutim odbacuje kritike i poručuje: Tesla poštuje zakone a radni procesi su dogovoreni u bliskoj suradnji s radničkim savjetom, kažu.

Kritika dolazi i od organizacija za zaštitu okoliša koje tvrde da postoji kolizija interesa kad su u pitanju Gigafactory, zaštićena područja i podzemne vode. Otkako je Musk objavio svoje planove, postoje strahovanja po okoliš jer se dio tvornice nalazi u vodozaštitnom području. Prema Brandenburškoj zelenoj ligi, tvrtka opasnim tvarima i tvarima koje zagađuju vodu gospodari “po vlastitom nahođenju”.

Voda je glavna točka sukoba u relativno sušnom Brandenburgu. Tvrtka je već uspješno uložila žalbu protiv zahtjeva da lokalna udruga za zaštitu vode Strausberg-Erkner mora biti uključena u sva pitanja povezana s podzemnom vodom. To je sporna odluka, ali vlasti u Brandenburgu uvjeravaju javnost da kontrola ima dovoljno. Nakon nekoliko incidenata zbog dubinskih radova pri postavljanju nosača, za što nije izdana dozvola, Tesla je obećao posvetiti više pažnje kad je u pitanju odnos prema okolišu.

Na oglas za posao se možete prijaviti klikom na ovaj link

No činjenica je da za planiranu ekspanziju Tesla treba više vode i struje. Brandenburški premijer Dietmar Woidke (SPD) obećao je Musku da će pronaći odgovarajuće rješenje za probleme s opskrbom vodom i strujom još prije ljeta. Udruga za zaštitu prirode Nabu, Zelena liga i Udruga za prirodu i okoliš kritizirali su ove namjere. 

Magnet za daljnje ulagače

Ministar gospodarstva Brandenburga Jörg Steinbach (SPD), koji je nedavno posjetio Teslinu tvornicu u Austinu (Texas/SAD), naglašava: “Ne radi se o tome da se svi problemi riješe do ljeta, nego o pomoći ulagačima kako bi imali pouzdane vremenske odrednice za rješenje nadolazećih zadataka.” On smatra da je Teslina Gigafactory pokretačka snaga za druge investitore: “Još uvijek osjećamo veliko zanimanje za regiju.”

Zeleni u projektu također vide šanse, ali upozoravaju na rizike. „Dolazak Tesle je Brandenburg doveo na listu potencijalnih ciljeva međunarodnih investitora”, kaže šef Zelenih u Brandenburgu Benjamin Raschke. Ali istodobno zaključuje kako je rasprava o potrošnji vode također pokazala koliko su prirodni resursi ograničeni, posebno s obzirom na klimatsku krizu.

Tesla je obećao da za daljnje širenje neće biti potrebna nova svježa voda. Tvrtka želi u potpunosti reciklirati otpadnu vodu iz proizvodnje. Time bi se zadržala ugovorena maksimalna količina od 1,4 milijuna kubika vode. A kada je riječ o vodi, Tesla sam istražuje i druga nalazišta. Proizvođač automobila također želi postati transparentniji. U planu su daljnja informativna događanja za sve zainteresirane strane. Međutim, još uvijek je otvoreno hoće li biti i obilaska same tvornice kako bi se, između ostalog, iz blizine doživio “King Kong”.

Na oglas za posao se možete prijaviti klikom na ovaj link

 4,357 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

Uoči središnjeg kongresa u Berlinu u ponedjeljak, predstavnici turističke branše od vlade traže pojednostavljenje i …