Schengen dolazi i u saobraćaj: Od 26. marta novi režim putovanja. Evo šta morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Schengen dolazi i u saobraćaj: Od 26. marta novi režim putovanja. Evo šta morate znati:
cof

Schengen dolazi i u saobraćaj: Od 26. marta novi režim putovanja. Evo šta morate znati:

Od 26. marta počinje Schengenki režim na hrvatskim zračnim lukama

Rok za prilagodbu infrastrukture za schengenski prostor hrvatskim aerodromima je 26. marta ove godine, dakle od sljedeće nedjelje i na zračnim lukama stupa na snagu schengenski režim, piše Večernji list.

To znači da putnici koji lete, primjerice, u Pariz, Frankfurt, Bruxelles, Beč, Amsterdam…, više neće morati prolaziti policijsku kontrolu putovnica ili osobnih iskaznica, nego će se nakon prolaska sigurnosne kontrole izravno uputiti prema izlaznim vratima za ukrcavanje u avion .

Puno je to sustava o kojima obični ljudi ne razmišljaju, a svaka ta preinaka vuče sa sobom promjene u aerodromskim sustavima. Morali su provući s jedne strane staklenim pregradama proširenje koridora, a s druge su strane morali urediti dio zgrade koji je bio neuređen jer je ovaj terminal projektiran za osam milijuna putnika pa još postoje dijelovi zgrade koji se mogu iskoristiti za proširenje. Dio tog prostora morali su, veli, potpuno građevinski urediti jer je bio u rohbau.

Hrvatska je 1. januara ove godine ušla u schengenski prostor, što znači slobodan protok putnika bez kontrole na granicama između članica tog sporazuma. Odmah u ponoć na Novu godinu digle su se tako rampe na cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske te Slovenije i Mađarske, koje su već odavno u schengenskom režimu, a sustav putovanja između članica Schengena zaživio je prvog dana ove godine i na drugim graničnim prijelazima u Hrvatskoj poput onih u morskim lukama. No hrvatske zračne luke zbog specifičnosti su dobile nešto manje od tri mjeseca za početak primjene schengenskog režima jer su morale prilagoditi tokove putnika s obzirom na to da su ulaskom u Schengen mnogi međunarodni letovi postali u biti domaći, bez kontrole putovnica putnika.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …