Potraga za ugostiteljskim radnicima na Balkanu. Mnogim hotelima i restoranima u Njemačkoj nedostaje osoblja. Pomoć bi mogla stići i iz inostranstva, samo da se vize ne izdaju tako sporo. ZA VIZU I POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / KUHARI, KONOBARI I SLIČNO / Potraga za ugostiteljskim radnicima na Balkanu. Mnogim hotelima i restoranima u Njemačkoj nedostaje osoblja. Pomoć bi mogla stići i iz inostranstva, samo da se vize ne izdaju tako sporo. ZA VIZU I POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE:

Potraga za ugostiteljskim radnicima na Balkanu. Mnogim hotelima i restoranima u Njemačkoj nedostaje osoblja. Pomoć bi mogla stići i iz inostranstva, samo da se vize ne izdaju tako sporo. ZA VIZU I POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE:

Balkanci dobili posao, ali ne i termin za vizu

No put je bio trnovit. Zapravo su mladi Kamerunci trebali započeti s poslom još u rujnu prošle godine. Iako je zahtjev njemačkom diplomatskom predstavništvu podnesen još u lipnju, vize nisu stigle sve do veljače ove godine. „Naravno, kada stvari idu ovako, ne možete planirati“, kaže Röhrl. To nije problem samo za njega kao poduzetnika. U međuvremenu je vlasnik apartmana u kojima su trebali biti smješteni zanatlije zaprijetio da će ih iznajmiti nekom drugom. I na kraju krajeva, višemjesečna kašnjenja, kao u ovom slučaju, sa sobom povlače i organizacijske probleme kod strukovne škole.

Ovo nije usamljen slučaj. Iako potrebe za kadrovima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu mogu zadovoljiti mnogi kandidati u drugim zemljama, teško je uskladiti ponudu i potražnju. “Vrlo važna sporna točka je pitanje viza”, kaže Sandra Warden, direktorica Njemačke udruge hotela i restorana (DEHOGA). U nekim balkanskim zemljama, na primjer, broj zahtjeva za vizama je u nekim slučajevima i 150 puta veći od broja termina koje nude diplomatska predstavništva. Na Balkanu je na desetke, možda i stotine tisuća onih koji su već pronašli poslodavca u Njemačkoj koji bi ih želio primiti, ali koji ne mogu podnijeti zahtjev za vizu jer jednostavno ne mogu doći na red.

Za vizu treba sreća

Veleposlanstvo u Prištini zbog velikog broja zahtjeva sada kod obrade podataka čak surađuje s jednom privatnom tvrtkom. Od prosinca se ovdje, zbog ogromnog broja zahtjeva čak primjenjuje metoda lutrije: tko bude izvučen, dobiva termin. Oni koji nemaju sreće ostaju bez vize u putovnici. Navala na vize na zapadnom Balkanu je ovdje posebno velika zbog pravila koje od 2016. omogućava useljavanje u Njemačku i onima bez kvalifikacije. Uvjet je samo ugovor o radu.

“Ovdje se radi o posebno eklatantnim primjerima”, kaže Warden. “Ali postoje i drugi dijelovi svijeta u kojima nastaje problem. Na primjer, u Indiji, Kini i jugoistočnoj Aziji.” U osnovi, može se primijetiti obrazac koji se ponavlja: diplomatska predstavništva sebe ne vide kao tijela nadležna za kulturu dobrodošlice i nebirokratsko izdavanje viza. „Često prevladava negativni stav: ‘O, Bože, svi oni žele u Njemačku?!'”

Vjerojatno će i ovog ljeta mnoga radna mjesta ostati nepopunjena

Nedostatak kadrova u hotelijerstvu i ugostiteljstvu nije nova pojava, no situacija se tijekom pandemije koronavirusa drastično pogoršala, posebice u ugostiteljstvu. Lani je ondje manjak osoblja iznosio 11,8 posto, navodi se u priopćenju koje je nedavno objavio Savezni zavod za statistiku. Uvjeti rada su zahtjevni, a mnogi poslovi u ovoj branši su “mentalno i fizički iscrpljujući”, kaže Warden. No s druge strane, lani su se plaće u pojedinim slučajevima povećale i preko deset posto. Unatoč tomu se očekuje da će ovo ljeto brojna radna mjesta u branši ostati nepopunjena. Zanatlije i kvalificirani radnici iz inozemstva mogli bi riješiti taj problem. Kada to ne bi bilo tako komplicirano.

U Ministarstvu vanjskih poslova su svjesni ovih poteškoća. “Već smo se pozabavili problemom djelomičnog dugog čekanja i dugotrajne obrade zahtjeva za vize za kvalificirane radnike i za zapošljavanje”, rečeno je na naš upit. “Mi smo u posljednjih nekoliko mjeseci izradili akcijski plan za ubrzavanje viznog režima, u kojem smo definirali mjere potrebne da se situacija popravi.”

Ono što Ministarstvo vanjskih poslova može implementirati unutar svoje nadležnosti, rješava se izravno. To npr. uključuje digitalizaciju procesa podnošenja zahtjeva. Ministarstvo vanjskih poslova također ukazuje na novi zakon o useljavanju kvalificiranih radnika koji trenutno prolazi parlamentarnu proceduru. Stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrati, liberali i zeleni već su u koalicijskom sporazumu naveli: “Želimo ubrzati izdavanje viza i digitalizirati proces izdavanja.”

Ne radi se samo o ubrzanju procesa

Za ugostitelja Muca Röhrla iz Eilsbrunna, međutim, nije u pitanju samo brzina nego i transparentnost. Jednostavno nedostaju pouzdane informacije o očekivanom trajanju procesa izdavanja vize. Veleposlanstva su nedostupna, a na upite e-mailom nema odgovora. “Ne radi se samo o činjenici da stvari moraju ići brže”, kaže Röhrl. “Mora se stvoriti situacija u kojoj će biti moguće planirati. Ako znam da će trajati pola godine, onda se mogu pripremiti na to.”

ZA POSAO U UGOSTITELJSTVU SE MOŽETE OVDJE PRIJAVITI:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Sve više domaćinstava u Njemačkoj više ne mora plaćati RTV taksu. Evo kako:

Neplaćanje RTV takse vjerovatno je san većine ljudi u Njemačkoj – ali samo rijetki znaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *