Njemačka nije obećana zemlja, kažu povratnici šta vi mislite? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka nije obećana zemlja, kažu povratnici šta vi mislite?

Njemačka nije obećana zemlja, kažu povratnici šta vi mislite?

Najnoviji stanari vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora supružnici su Jasmina i Petar Živković, koji su se nakon sedam godina provedenih u Njemačkoj, gdje je Petar u pogonima Siemensa usavršio precizno zavarivanje, vratili u svoj radni grad i otvorili obrt gdje proizvode industrijski namještaj. Koristili su i sredstva HZZ-a za pokretanje posla te oko 120.000 kuna iskoristili su za kupnju uređaja za 3D zavarivanje i plazma rezača, koji su prava rijetkost u našim krajevima.

Na najmodernijem 3D bravarskom stolu Petar Živković proizvodi industrijski namještaj. Znanje je izbrusio u Njemačkoj u koju se s obitelji preselio, kaže, zbog kredita koji više nije mogao plaćati. Bilo mu je, kaže: “Financijski dobro, super. Ali to je samo financijski”.

On i supruga iskoristili su i sredstva HZZ-a za pokretanje posla te za oko 120 tisuća kuna kupili uređaj za 3D zavarivanje i plazma rezač, koji su prava rijetkost u našim krajevima.

Ima posla za majstore

Odluka o povratku javila se nakon jednog godišnjeg odmora. Kada je kaže shvatio da i u rodnim Vinkovcima ima posla za njega. Uselio se u vinkovački Poduzetnički inkubator i potporama zavoda za zapošljavanje kupio strojeve.

– Sve više trebamo majstora, sve više trebamo usluga na našem području. Svjedoci smo i u privatnom životu – stalno nam treba neki majstor. Tu su vidjeli svoju priliku, kaže Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka Vinkovci. Gradonačelnik Ivan Bosančić najavljuje da će Grad kroz inkubator i poticaje, te poduzetničku zonu nastaviti pružati priliku i drugima da otvaraju poslove.

Povratak kao odluka života

Petrova supruga otvorila je vlastitu autopraonicu. Povratak kući bila je im je kaže odluka života.

– Smatram da je odluka bila ispravna. Danas kad pogledam djecu, koliko su sretni, koliko su zadovoljni – odrastaju uz bake, tetke i obitelj… Znači da je odluka bila ispravna, kaže Jasmina Živković.

Nije Njemačka obećana zemlja

Posla ima mnogo i zato je zaposlila Antu koji je isto povratnik iz Njemačke. On tvrdi. “Njemačka nije obećana zemlja”. Odlučio se vratiti nakon tri godine.

– Vraćaju se ljudi. Znam da i oni koji su još uvijek tamo imaju želju vratiti se. Potrebno je malo hrabrosti. Nije jednostavno odlučiti se – koliko je veliki korak otići, toliko je velik korak vratiti se. Vjerujem da će se u budućnosti još puno njih vratiti, dodaje Jasmina Živković.

Jasmini Petru želja je proširiti posao i zapošljavati. I tako zaustaviti odlazak mladih.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …