S KOJOM PLATOM PRIPADATE "SREDNJOJ KLASI" U NJEMAČKOJ? Troškovi života porasli, plate baš i ne… - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / S KOJOM PLATOM PRIPADATE “SREDNJOJ KLASI” U NJEMAČKOJ? Troškovi života porasli, plate baš i ne…

S KOJOM PLATOM PRIPADATE “SREDNJOJ KLASI” U NJEMAČKOJ? Troškovi života porasli, plate baš i ne…

Troškovi života za mnoge ljude u Njemačkoj su porasli, ali plate nisu porasle u istoj mjeri piše Fenix magazin.

“Srednja klasa u Njemačkoj se raspada”, navodi se u članku Zaklade Bertelsmann iz 2021. Sukladno tome, pristup tkzv. srednjoj klasi “znatno se pogoršao”. To je značilo da je 1995. godine 70 posto stanovništva još uvijek pripadalo srednjoj dohodovnoj skupini – ali: “u 2018. bilo je samo 64 posto”.

S kojom platom neko spada u srednji dohodovni razred?

Posljednje brojke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje prikupljaju medijan plate su iz 2018. Prema tome, medijan plate po stanovniku u Njemačkoj iznosio je 54.476 dolara godišnje, što je odgovaralo protuvrijednosti od 46.304 EUR u isto vrijeme.

Definicija srednje klase prema OECD-u je: Svako ko zarađuje između 75 i 200 posto srednjeg dohotka pripda srednjoj klasi.

“U Njemačkoj je 2018. ovaj raspon odgovarao mjesečnom prihodu od oko 1.500 do 4.000 eura za samca, 3.000 do 8.000 eura za par s dvoje djece. Prema tome, 2018. godine gotovo dvije trećine Nijemaca pripadalo je srednjoj klasi”, navodi kununu.com za klasifikaciju.

Srednji dohodak koristi se za definiranje koliko zarađuje takozvana srednja klasa. Svoju platu možete staviti u odnos s prosječnim primanjima i tako odrediti u koju dohodovnu skupinu spadate, navodi kununu.com. Medijan dohotka također se koristi u društvenim i ekonomskim znanostima za izračun siromaštva. Također pomaže u povlačenju regionalnih i međunarodnih usporedbi ili usporedbi između spolova ili različitih industrija, prenosi Merkur.

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Zanimanja s kojima se može ostvariti prosječna plata

Kununu stručnjaci procijenili su niz “profesija” u kojima se može očekivati “prosječna primanja”. Prema njima, to uključuje sljedeće poslove:

Administratori IT sustava: Prosječna plata u Njemačkoj je “46.200 eura bruto godišnje”, prema kununu.com. “To znači: broj poslova na ovom području gdje su plate bolje jednako je velik kao i broj poslova koji su lošiji.” Početna plaća je “u prosjeku 33.500 eura”. U najboljem slučaju mogla bi se, međutim, ostvariti i “godišnja plaća od 71.600 eura”.

Veterinari: Ovdje je prosječna plaća u Njemačkoj “46.200 eura bruto”, prema članku na platformi za ocjenjivanje poslodavaca.
“Ovisno o vašem iskustvu i drugim čimbenicima, plaća je između 31.400 eura i 75.600 eura.”

Voditelj špedicije: Na temelju procjene stručnjaci Kununu govore o prosječnoj plaći u Njemačkoj od “46.300 eura bruto godišnje”. “Dakle, postoji isto toliko poslova kao što je posao menadžera špedicije koji su bolje plaćeni od onih koji su manje plaćeni.”

Prosječna mjesečna bruto plata za posao s punim radnim vremenom u Njemačkoj 2022. bila je “4.044 eura”, prema članku s platforme za ocjenjivanje poslodavaca – i “izračunato tijekom godine to je 48.538 eura “.

 19,404 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

Uoči središnjeg kongresa u Berlinu u ponedjeljak, predstavnici turističke branše od vlade traže pojednostavljenje i …