Njemačka širom svijeta traži radnike iz ove profesije: Prosječna godišnja plata je 40.000 eura. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka širom svijeta traži radnike iz ove profesije: Prosječna godišnja plata je 40.000 eura.

Njemačka širom svijeta traži radnike iz ove profesije: Prosječna godišnja plata je 40.000 eura.

Njemačka se u potrazi za radnom snagom namjerava usredotočiti na zemlje izvan Evrope poput Brazila, Meksika i Indonezije, rekao je ministar rada Hubertus Heil za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u subotu 20. maja.

“Mi zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati”, rekao je ministar rada Hubertus Heil dodajući kako će se pritom obraćati pažnja na to da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci.

On je utvrdio kako se radi o ‘win-win’ situaciji, javlja Fenix Magazin.

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

“Mi profitiramo, ali profitiraju i zemlje porijekla. Mi ćemo ulagati u stručno osposobljavanje mladih u na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirat će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost da finansiraju porodicu kod kuće”, rekao je Heil.

S ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u junu bi Heil trebao otputovati u Brazil kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovateljica i njegovatelja koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

Slične sporazume trebale bi sklopiti i s Meksikom te Indonezijom, a Heil je već u februaru boravio u Gani s istim ciljem. Kako obavještava javni servis ARD, njemačka vlada razgovore o privlačenju radne snage vodi i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.

Osim kvalificirane radne snage na području njege, iz spomenutih zemalja bi trebali stići i ostali radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Kako je saopćio Institut za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage. Na sto otvorenih radnih mjesta u sektoru strane njege dolazi samo 33 adekvatno kvalificiranih radnika.

Predsjednik Udruge za zaštitu pacijenata Eugen Brysch istovremeno je kritizirao masovni uvoz njegovateljica i njegovatelja te ukazao na to da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uslove rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

“Par stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uslova u ovom sektoru”, rekao je Brysch.

Upozorio je na to da su se mnogi dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja. Procjenjuje se da bi privatni sektor strane njege već sad kolabirao bez mnogih radnika iz istočne Europe koji su zaposleni u kućanstvima. Prosječna godišnja bruto plata u sektoru njege je oko 40.000 eura).

Pročitajte još:

Ovo su najplaćenija zanimanja i najviše zarade u Njemačkoj

Loading

O urednik

Također pogledajte

Evo koliku penziju možete imati ako sada imate satnicu od zakonski minimalne do 30 eura?

Mnogi penzioneri samo žele uživati ​​u zasluženoj penziji nakon desetljeća rada. No, temeljni preduslov za …