Da li je stigao kraj velikim poskupljenjima u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Da li je stigao kraj velikim poskupljenjima u Njemačkoj?

Da li je stigao kraj velikim poskupljenjima u Njemačkoj?

Brojke službenog izvještaja njemačkog Statističkog ureda doista pokazuju kako je s poskupljenjima završeno: ovog aprila su cijene proizvoda u prosjeku veće još samo 4,1% nego prije godinu dana, poskupljenje prema martu je još doista nikakvih 0,3 posto.

Ekonomisti se hvale kako su imali pravo da će inflacija biti “prolazni poremećaj”: U Njemačkoj skupoća jenjava i proizvodi su još samo 4,1% skuplji od prošle godine. Ali, radovanju ipak nema mjesta, piše Deutsche Welle.

Ovaj ured analizira proizvođačke, dakle veleprodajne cijene, ali u Njemačkoj to ne mora brinuti potrošače.

Obzirom na žestoku konkurenciju trgovačkih lanaca lako će biti da će cijene nekim proizvodima na policama trgovina konačno opet postajati i niže od službenih statistika.

Ako pogledamo da su poskupljenja prošlog augusta i septembra iznosila još preko 45%, krivulja poskupljenja doista potvrđuje tvrdnje mnogih ekonomista – a i političara kako je inflacija koja je izbila početkom napada Rusije na Ukrajinu tek rezultat “poremećaja odnosa ponude i potražnje” i kako će poskupljenjima neminovno doći kraj u dogledno doba.

To se doista događa – u određenoj mjeri. Naime dok je u proteklim mjesecima upravo cijena energenata bio glavni generator poskupljenja, oni su u aprilu poskupjeli još samo 2,8% obzirom na prošli april i učinkovito “spustili” čitavu stopu poskupljenja.

Uprkos tome što rat još traje i što će teško ikad više njemačkim potrošačima teći jeftin plin i nafta iz Rusije u tolikoj mjeri kao prije ovog rata, energenti su upravo čudno jeftini.

No makar je vjerojatno kako se cijene doista smiruju i kako neće više biti tolikih poremećaja kakva su nastupila izbijanjem rata i proglašavanjem ekonomskih sankcija, njemački potrošači nemaju razloga trčati u trgovinu i kupiti bocu pjenušca da proslave ove brojke.

Jer to su uobičajene čarolije statistike i kako se podaci tumače: ako se kaže kako je poskupljenje u aprilu bilo još 4,1% prema prošloj godini, onda se to uspoređuje s prošlim travnjem kad su cijene već divljale – poskupljenje je bilo 33,5% u usporedbi s aprilom 2021.

Drugim riječima, cijene ne rastu, ali su ostale na visokoj razini i dug je put dok se one doista ne počnu smanjivati.

Još je gore potrošačima što Statistički ured barata prosjekom svih cijena, makar su neke jedva zanimljive normalnim građanima. A kod onih koje ih može zanimati, skupoća još uvijek žari i pali: cijene živežnih namirnica su i u aprilu postale 13,6% skuplje obzirom na prošli april , a kod nekih namirnica su eksplodirale već i zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i loših uroda.

Šećer je skuplji 88,9%, prerađevine od krompira 40,5%, svinjetina 18,5%, mlijeko 23,3%… Kraj je jedino došao ludilu praznih polica s jestivim uljem: neprerađena biljna ulja su čak pojeftinila 35,7%.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …