Važna promjena za mnoge radnike: Njemačka uvodi stroga pravila već od 1.7.2023 - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Važna promjena za mnoge radnike: Njemačka uvodi stroga pravila već od 1.7.2023
Blick in den Plenarsaal

Važna promjena za mnoge radnike: Njemačka uvodi stroga pravila već od 1.7.2023

Od 1. jula u Njemačkoj se uvode stroža pravila za kompanije i radnike koji rade skraćeno radno vrijeme.

Ukida se pojednostavljeni pristup naknadama za skraćeno radno vrijeme (Kurzarbeitergeld).

Naime, od 1. jula, vraćaju se pravila za skraćeno radno vrijeme koja su važila i prije pandemije koronavirusa, prenosi Fenix magazin.

To znači da do 30. juna pravo na naknadu za skraćeno radno vrijeme kompanija ostvaruje ako najmanje 10 posto radnika ima gubitak zarade veći od 10 posto. Privremeni radnici takođe mogu da dobiju naknadu za skraćeno radno vrijeme do tog datuma.

Međutim, 1. jula se ponovno primenjuju propisi od prije pandemije, odnosno kompanije mogu da se prijave za primanje naknade za skraćeno radno vrijeme ako je najmanje 30 posto radnika u kompaniji zahvaćeno skraćenim radnim vremenom.

A kako bi se izbeglo skraćeno radno vrijeme, Savezni zavod za zapošljavanje u Njemačkoj od kompanija traži da bilježe tkzv. minus sate, odnosno ako radnik radi manje od onog što je ugovorom dogovoreno, kao i izostanke s posla, ako je to dopušteno u okviru ugovora o radnom vremenu.

Kako podsjeća Fenix magazin, u proljeće 2020. , na vrhuncu korona krize, šest miliona ljudi u Njemačkoj je bilo na skraćenom radnom vremenu. Prema riječima saveznog ministra rada Hubertusa Hejla, savezna vlada je na to potrošila ukupno 45,5 milijardi eura između 2020. i 2022. godine.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …