IZ PRVE RUKE! Iseliti u Njemačku ili ipak ne? Evo šta se sve promijenilo i koliko od korone, rata u Ukrajini... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / IZ PRVE RUKE! Iseliti u Njemačku ili ipak ne? Evo šta se sve promijenilo i koliko od korone, rata u Ukrajini…

IZ PRVE RUKE! Iseliti u Njemačku ili ipak ne? Evo šta se sve promijenilo i koliko od korone, rata u Ukrajini…

Svakodnevno se susrećemo sa situacijom da državljani Bosne i Hercegovine žele odseliti u Njemačku u potrazi za boljim uslovima života.

Iseljenja su svakodnevnica, a tome svjedoče i dugi redovi ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu. No, postavlja se esencijalno pitanja da li je za svakoga pametno otići, raditi i živjeti u Njemačkoj ili ipak ne uvijek i za svakoga.

Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini, enormna poskupljenja hrane, režija, stanova i ostalog u mnogo čemu je promijenilo živote ljudi u Njemačkoj u odnosu na period od prije nekoliko godina.

Sve češći slučajevi su onih koji se vraćaju u BiH nakon što su se razočarali u mnoge stvari koje su sebi drugačije predstavili u Njemačkoj ili su im drugačije predstavili oni koji tamo već žive.

S tim u vezi potrebno je pitati one koji imaju decenijsko iskustvo u inostranstvu, a ipak su vezani za maticu te poznaju istinski stanje kako u BiH tako i u Njemačkoj.

Dakle sve – šta je za jednog stranca sa Zapadnog Balkana bitno kada želi iseliti: viza, radno mjesto, zarada, stan, zdravstveno osiguranje, porez, spajanje porodice, kako odgojiti porodicu a da ne izgube svoj identitet, koliko i da li je bitno poznavanje njemačkog jezika i ako jeste u kolikoj mjeri?

Koji pozivi su posebno traženi, a koji manje? Šta je posebno kod šofera i medicinskih sestara? Koje su posljednje političke prilike u Njemačkoj?

Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, možete pronaći u podcastu “#NeMaDaNeMa fondacije Nedim Makarević” gdje je gostovao Dino Klepo, vlasnik popularne Facebook stranice “Gastarbeiter”.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …