Njemačkoj nedostaje čak 65.000 radnika samo u ovom sektoru a plata je oko 2600 eura: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / KUHARI, KONOBARI I SLIČNO / Njemačkoj nedostaje čak 65.000 radnika samo u ovom sektoru a plata je oko 2600 eura:

Njemačkoj nedostaje čak 65.000 radnika samo u ovom sektoru a plata je oko 2600 eura:

“Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja”, saoopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga), prenosi Deutsche Welle.

Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Dvostruko više

No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.

“Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati”, kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

“2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila”, kaže Warden.

“Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja”, priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga), prenosi Deutsche Welle.

Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada, usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Nijemci većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata.

Sustav samoposluživanja 

“Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik”, kaže Warden.

U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske.

Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2600 eura.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …