JASNA SE VRATILA IZ NJEMAČKE NA ODMOR, VIDJELA CIJENE NAMIRNICA U PRODAVNICI, OKRENULA SE I IZAŠLA: TOLIKO JE ŠOKIRANA da NIŠTA NIJE KUPILA PRVI DAN. EVO ŠTA ONA MISLI O SITUACIJI U..... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / JASNA SE VRATILA IZ NJEMAČKE NA ODMOR, VIDJELA CIJENE NAMIRNICA U PRODAVNICI, OKRENULA SE I IZAŠLA: TOLIKO JE ŠOKIRANA da NIŠTA NIJE KUPILA PRVI DAN. EVO ŠTA ONA MISLI O SITUACIJI U…..

JASNA SE VRATILA IZ NJEMAČKE NA ODMOR, VIDJELA CIJENE NAMIRNICA U PRODAVNICI, OKRENULA SE I IZAŠLA: TOLIKO JE ŠOKIRANA da NIŠTA NIJE KUPILA PRVI DAN. EVO ŠTA ONA MISLI O SITUACIJI U…..

“Strašno, ja sam se šokirala prvi dan. Taj dan nisam ništa kupila, nema domaćeg, sve je polusirovo, toga se najedem i u Njemačkoj”, govori Jasna, koja od 2017. živi u okolini Frankfurta, a sada je došla na odmor u Hrvatsku. Nakon prvobitnog šoka zbog visokih cijena i nakon što se kući vratila praznih ruku, sutradan je otišla na pijacu.

“Uzela sam trešnje za 4 eura, ima ih od 6 do 9 i po eura, ali su domaće. Prve trešnje koje su došle u Njemačku, one španske, bile su po 9,99 eura. Drugi put su bile 5 eura, pa sam to uzela”, ističe u telefonskoj ispovijesti za portal “Net.hr”.

“Ovo mi je baš sve jako skupo”, nastavlja Jasna dok obilazi police supermarketa u Zagrebu. “U Njemačkoj je skupo i ovdje je skupo. I tamo i ovdje kupujem samo što mi treba i ništa drugo. Ali, cijene u Njemačkoj su nešto malo niže za neke proizvode. Ovdje su veće ili iste, nisam ništa ovdje vidjela da je jeftinije nego gore”, dodaje ona.

Inače, cijene u Hrvatskoj su identične kao i u Srbiji i Bosni.

Pročitajte još:

NASTAVLJA SE ISELJAVANJE HRVATA! U Njemačkoj živi pola miliona Hrvata, a samo lani pridružilo im se još 14.000!

Cijene iste ili više, a plate i penzije tri do četiri puta manje

Na pitanje, koje su je to cijene prvoga dana toliko šokirale da nije ništa kupila, kaže – banane.

“Ovdje su 1,49 eura, a gore su, nakon poskupljenja 1,29 eura. Evo, sad su 1,44, a bilo je 1,49 eura, to me je šokiralo. Banane su gore na akciji 1,19 eura. Onda sam pogledala sve ostalo… ananas je tu 1,99 eura, gore je 1,46 po velikim trgovačkim lancima. Dinja je vidim 1,79 eura, na akciji. Toliko je i u Njemačkoj. Bila je 1,99 eura. Mrkva, oko pola kilograma je ovdje 1,69 kao i u Njemačkoj. Ali, gore su plate i penzije najmanje tri do četiri puta veće nego ovdje, o tome se radi”, govori Jasna.

“Krompir je i gore skup, 1,29 eura kao i ovde. Luk je isto u Nemačkoj poskupeo, ovdje je 1,39 eura, tako bi nekako bilo i u Njemačkoj, ali razlika je u plati”, nabraja Jasna dalje. “Ja sam očekivala, kada dođem tu, da ću kupiti i nešto domaće, a sve je iz Španije, Portugala, polusirovo kao i u Njemačkoj. Tu je kilogram breskvi 3,99 eura, a tamo je 3,40 – 3,50 eura. Ja čekam u Njemačkoj da dođe na 1,99 i onda kupujem. Gore kupujem na akcijama, kao i ovdje”, dodaje Jasna koja u Njemačkoj radi za bruto platu od 3250 eura, odnosno 2800 eura neto.

“Mogu sebi da priuštim skuplje, ali neću da me neko pravi budalom, to nije domaće, došlo je ko zna odakle”, govori dalje Jasna.

Pročitajte još:

NIJEMCI SU TOTALNO RAZOČARANI: Ni u Njemačkoj nije baš najbolje, ali Hrvatska nas je šokirala

Restorani i stanarina jeftiniji, osnovne potrepštine skuplje

U telefonski razgovor se ubacuje Jasnin prijatelj Ivan, koji se nakon 25 godina rada u Njemačkoj trajno vratio u Hrvatsku. Ono što je u Hrvatskoj skuplje nego u Njemačkoj su, kaže, prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Dakle, ono osnovno! Tvrdi da je u Njemačkoj u trgovačkom lancu kupio higijenske potrepštine za 75 eura, a da bi te iste proizvode u Hrvatskoj platio oko 200 eura.

Ivan dodaje i da je hrana u Hrvatskoj “užasno skupa”, ali da vidi nešto manje razlike u cijenama mesa. “Ali opet, to je puno za Hrvatsku, ko tu radi, ko tu živi, to je puno”, kaže Ivan.

Dodaje, ipak, da je u Njemačkoj skuplji najam stana, te da se u Frankfurtu i okolini ne može naći ništa pristojno ispod 1.500 eura. Društvenog života nema, kaže. Samo posao i kuća.

U Njemačkoj vas večera u restoranu neće izaći ispod 70 do 80 eura, kaže i upoređuje sa ručkom za dvoje u centru Rovinja koji je platio 42 eura.

“Bili smo u Rijeci, kćerka i zet, mama, nas četvero smo izašli u luksuzniji restoran, 65 eura smo platili, a to u Njemačkoj ne bi koštalo ispod 200 eura. Ali, kao i u Njemačkoj, i ovdje treba tražiti. Ako je nešto skuplje, ne znači da je bolje”, zaključuje Ivan.

Pročitajte još:

Dijaspora pomaže da se preživi, kupi hrana, plate režije…

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …